SGK Tiếng Anh 12 Mới Đề cương ôn tập học kì 2

Đề cương ôn tập bài tập học kì 2 môn Tiếng Anh 12 mới


Đề cương ôn tập các câu hỏi trắc nghiệm và tự luận theo từng chủ điểm ngữ pháp học kì 2 Tiếng Anh 12 mới, giúp học sinh luyện tập và nắm chắc toàn bộ kiến thức đã học

Lựa chọn câu để xem lời giải nhanh hơn

Bài 1

THÌ TƯƠNG LAI HOÀN THÀNH

I. Give the blank with suitable verb tenses.

1. By the time you come home, I (write) the essay.

2. By this time next week they (visit) London.

3. By the time she intends to get to the airport, the plane (take) off.

4. By the year 2050 many people (lose) their houses.

5. I know by the time Jack and Marry (come) to my house this afternoon, I (go) out for a walk.

6. I hope they (finish) building the stadium by the time the students (start) to study next winter.

7. By 2020, the number of schools in our city (double).

8. These machines (work) very well by the time the supervisor (check) them next week.

II. Use the phrases/ words given to write full sentences.

9. Tommy/study/French/before/move/France.

10. My children/play/volleyball/yard/their friends.

11. Lan/take part/the dance competition?

12. Hung/finish/project/by the end/next month.

13. My mother/not/prepare/dinner/by the time/we come.

14. Before/they/arrive/Salim/read ‘Harry Potter’.

15. By/ November/ all/ leaves/ fall.

Lời giải chi tiết:

I.

1. will have written

2. will have visited

3. will have taken

4. will have lost

5. come, will have gone

6. will have finished, started

7. By 2020, the number of schools in our city (double).

8. These machines (work) very well by the time the supervisor (check) them next week.

II.

9. Tommy will have studied the French before he moves to France.

10. My children will have played volleyball in the yard with their friends.

11. Will Lan have taken part in the dance competition?

12. Hung will have finished his project by the end of next month.

13. My mother won’t have prepared the dinner by the time we came.

14. Before they arrive, Salim will have read ‘Harry Potter’.

15. By November, all the leaves will have fallen.

Bài 2

SO SÁNH KÉP

I. Choose the best answer

1. __________ she studies for these tests, __________ he will do.

A. The harder/the better                        

B. The hardest/the best

C. The more/the much                           

D. The more hard/the more good

2. _________ James is, _________ he falls.

A. The bigger/the hardest                      

B. The hardest/the biggest

C. The bigger/the harder                       

D. The more big/the more hard

3. The more my sister studies, the smarter she will become.

A. The many/the smarter                       

B. The more/the smarter

C. The more/the smartest                      

D. The more many/the more smart

4. The more____________ my elder sister dinks, the fatter she become.

A. vegetables                                         

B. chicken               

C. meat                                                  

D. milk tea

5. __________ this exam is, _______ Linda likes.

A. The more difficult/the more              

B. The difficult/the more

C. The more difficult/the many             

D. The more difficult/the many

6. _________ Lisa smiles , _____________ she becomes.

A. The more/the most graceful               

B. The many/the more graceful

C. The more/the more graceful               

D. The more/the graceful

7. _________ Elly learns, __________ she knows.

A. The more/the most                            

B. The many/the more

C. The many/the many                          

D. The more/the more

8. ___________ a car is, ____________ it is.

A. The more expensive/the comfortabler   

B. The most expensive/the most comfortable

C. The more expensive/the more comfortable

D. The expensive/the more comfortable

9. __________ Tom tries, _________ he succeeds.

A. The more/the most                            

B. The many/the more

C. The many/the many                           

D. The more/the more

10. ________ I love her, _______ I hate myself.

A. The more/the most                            

B. The more/the more

C. The many/the many                          

D. The many/the more

II. Rewrite the sentences using the given words.

11. The apartment is big. The rent is high.

→ The bigger ………………………………

12. We set off soon. We will arrive soon.

→ The sooner…………………………………

13. The joke is good. The laughter is loud.

→ The better…………………………………

14. She gets fat. She feels tired.

→ The fatter ………………………………………

15. As he gets older, he wants to travel less.

→ The older ………………………………………

Lời giải chi tiết:

1. A

2. C

3. B

4. D

5. A

6. C

7. D

8. C

9. D

10. B

 

11. The bigger the apartment is, the higher the rent is.

12. The sooner we set off, the sooner we will arrive.

13. The better the joke is, the louder the laughter is.

14. The fatter she gets, the more tired she feels.

15. The older he gets, the less he wants to travel.

Bài 3

THẾ CẦU KHIẾN

I. Choose the best answer

1. I'll have the boys______ the chairs.

A. paint

B. to paint

C. painted

D. painting

2. I am going to have a new house______

A. build

B. to build

C. built

D. building

3. Have these flowers______ to her office, please.

A. taken

B. taking

C. take

D. to take

4. You should have your car______ before going.

A. servicing

B. to service

C. service

D. serviced

5. I'll have a new dress______ for my daughter.

A. making

B. to make

C. make

D. made

6. Pupils should have their eyes______ regularly.

A. tested

B. to test

C. test

D. testing

7. Lisa had the roof______ yesterday.

A. repair

B. repaired

C. to repair

D. repairing

8. They have just had air conditioning______ in their house.

A. install

B. to install

C. installed

D. installing

9. We had the room______ yesterday

A. decorates

B. had decorated

C. decorated

D. decorating

10. The villagers have had the use of this washing machine______ by this engineer.

A. explain

B. explained

C. to explain

D. explains

11. By______ the housework done, we have time to further our studies.

A. taking

B. to have

C. having

D. to get

12. The government has had new houses______ in the rural areas.

A. build

B. built

C. to be built

D. building

13. They had the swamp______ last year.

A. drain

B. to drain

C. cut

D. to cut

14. She is going to have her wedding dress______

A. cutting

B. cuts

C. cut

D. to cut

15. It's about time you had your house______

A. whitewash

B. whitewashed

C. whitewashing

D. to whitewash

 

II. Rewrite the sentences using the given words.             

16. We asked someone to clean the carpet last month. (got)

………………………………………………
17. The old woman asks us to check her account every month. (has)

………………………………………………
18. Their house needs painting

They are going to………………………

19. My camera is being repaired at the moment.

I’m getting………………………......

20. My stereo isn’t working properly. It needs cleaning.

I am going to have …………………………

Lời giải chi tiết:

1. A

2. C

3. A

4. D

5. D

6. A

7. B

8. C

9. C

10. B

11. C

12. B

13. D

14. C

15. B

 

16. We got someone to clean the carpet last month./ We got the carpet cleaned last month.

17. The old woman has us check her account every month./ The old woman has her account checked every month.

18. They are going to have/ get their house painted.

19. I’m getting my camera repaired at the moment.

20. I am going to have my stereo cleaned.

Bài 4

CÂU TƯỜNG THUẬT

I. Rewrite the following sentences in reported speech with infinitives.

1. “Take that chewing gum out of your mouth immediately!” the teacher said to Tom.

The teacher ordered ………………………

2. “You’d better spend more time learning to write,” I said to the boy.

I advised ...............................

3. “Would you like to have dinner with us tonight?” Mike said to Linda.

Mike invited ......................................
4. “Would you like me to help you with the cooking, Tom?” Laura said.

Laura offered ...................................

5. “Don’t lean your bicycles against my windows, boys,” said the shopkeeper.

The shopkeeper warned ............................

6. “Open the safe,” the robber said to the bank clerk.

The robber ordered ..................................

7. “Leave this space clean, David,” she said.

She told .................................................

8. “Shall I open the window for you, Edna?” he said.

He offered ..........................................

9. “I’ll wait for you. I promise,” he said to me.

He promised ....................................

10. “You should take a holiday,” Jane said to David.

Jane advised .......................................

II. Choose the best answer

11. Harry said to me, “If I were you , I would read different types of books in different ways.”

A. Harry advised me read different types of books in different ways.

B. I said to Harry read different types of books in different ways to me.

C. I read different types of books in different ways to Harry as he told me.

D. Conan advised me to read different types of books in different ways.

12. Shall I make you a coffee?” Jan said to the lady.

A. Jan wanted to make a coffee for the lady

B. Jan refused to make a coffee for the lady

C. Jan offered to make a coffee for the lady

D. Jan promised to make a coffee for the lady

13. Peter said he was leaving for Paris _________.

A. next week

B. the week previous

C. following week

D. the following week

14. Judy _________ going for a walk, but no one else wanted to.

A.admitted

B. offered

C. promised

D. suggested

15. Sue was very pessimistic about the situation. I advised her _________.

A. no worry

B. not worry

C. no to worry

D. not to worry

Lời giải chi tiết:

1. The teacher ordered Tom to take that chewing gum out of his mouth immediately.
2. I advised the boy to spend more time learning to write.
3. Mike invited Linda to have dinner with them that night.
4. Laura offered to help Tom with the cooking.
5. The shopkeeper warned boys not to lean their bicycles against his/ her window.
6. The robber ordered the bank clerk to open the safe.
7. She told David to leave that space clean.
8. He offered to open the window for Edna.
9. He promised to wait for me.
10. Jane advised David to have a holiday.

11. A

12. C

13. D

14. D

15. D

Bài 5

MỆNH ĐỀ TRẠNG NGỮ

I. Fill in the blanks with “so/ such”

1. She is _____ (so/such) intelligent that she can do all the difficult exercises. (Đáp án: So)

2. The road is ______ (so/such) stuck that we can’t move. (Đáp án: So)

3. We had _________ wonderful memories of that place that we decided to return.

4. It was ____ (So/such) a cold day that I just want to stay at home. (Đáp án Such)

5. There are _____(so/such) many people in the room that there are not enough chairs (Đáp án: So)

 

II. Use as if/ as though to complete the sentences

1. My head seems to be on fire right now.

=>I feel………………………………

2. Kanata pretended not to know the news.

=>Kanata looked………………………

3. Lana speaks like a boss/

=>Lana speaks…………………………

4. Jennifer looked like a queen in her wedding.

=> Jennifer looked………………………

5. Zoe dresses up like a princess.

=> Zoe dresses up ………………………

 

III. Rewrite the sentences without changing the meaning.

1. This is the most delicious cake I’ve ever tasted.

=> I’ve…………………………..

2. I’ve never met any more dependable person than George.

=> George is…………………………

3. There isn’t anybody as kind-hearted as your mother.

=> Your mother is ……………………

4. There is no better teacher in this school than Mr John.

=> Mr John is……………………………..

5. Have you got any bigger than that one?

=> Is this………………………………...?

IV. Complete the sentences using the given words

1. If/ you/ mix/ red/ blue/ get / purple.

2. If/ Arsenal/ win/ they/ be/ top/ the league.

3. It /rain/ we / will/ cancel / the match.

4. We / would / save £3.50 a day / we didn’t / eat any lunch.

5. I / were / 20/ I would/ travel/ world

Lời giải chi tiết:

I.

1. so

2. so

3. such

4. such

5. so

II.

1. I feel as if/as though I were on fire right now

2. Kanata looked as if/as though he didn’t know the news

3. Lana speak as if/as though she were a boss

4. Jennifer looked as if/as though she were a queen in her wedding 

5. Zoe dresses up as if/as though she were a princess

III.

1.I've never tasted a more delicious cake than this one.

2. George is the most dependable person I've ever met.

3. Your mother is more kind-hearted than anyone.

4. Mr John is the best teacher in this school.

5. Is this the smallest hat you've got?

IV.

1. If you mix red and blue, you get purple.

2. If Arsenal wins, they’ll be top of the league.

3. If it rains, we will cancel the match.

4. We would save £3.50 a day if we didn’t eat any lunch.

5 If I were 20, I would travel the world.

Bài 6

CÂU ĐIỀU KIỆN LOẠI 3

I. Put the verb into the correct

1. Tom (not/enter)………..for the examination if he had known that it would be so difficult.

2. Mike got to the station in time. If he (miss)………the train, he would have been late for his interview.

3. It’s good that Anna reminded me about Tom’s birthday. I (forget)…………if she hadn’t reminded me.

4. We might not have stayed at this hotel if George (not recommend)……………it to us.

5. I would have sent you a postcard while I was on holiday if I (have)……………your address.

6. Sam got to the station just in time to catch the train to the airport. If .... (he /miss) the train, .... (he/miss) the flight.

7. Unfortunately I forgot my address book when I went on holiday. If .... (I /have) your address, .... (I/send) you a postcard.

8. A: How was your holiday? Did you have a nice time?

B: It was OK, but .... (we/enjoy) it more if .... (the weather/ be) nicer.

9. I took a taxi to the hotel, but the traffic was bad .... (it/be) quicker if .... (I /walk).

10. I'm not tired. If .... (I/be) tired I'd go home now.

II. Rewrite the sentence without changing the meanings.

1. The accident happened because the road was icy.

If the road ...........................

2. I didn't know that Joe had to get up early, so I didn't wake him up.

If I ...........................

3. I was able to buy the car only because Jane lent me the money.

If Jane...............................

4. Karen wasn't injured in the crash because she was wearing a seat belt.

If she..............................

5. I didn't get a taxi because I didn't have any money.

...............................

Lời giải chi tiết:

I.

1. wouldn’t have entered

2. had missed

3. would have forgotten

4. hadn’t recommended

5.) had had

6. he had missed/ he would have missed

7. I had had /I would have sent

8. we had enjoyed/ we would have enjoyed

9. It would have been/ I had walked

10. I had been

II.

1. If the road hadn't been icy, the accident would't have happened.

2. If I'd known, I'd have woken.

3. If Jane hadn't lent me the money, I wouldn't have been able to buy the car.

4. If Karen hadn't been wearing a seat belt, she 'd have been injured.

5. If I'd had money, I would have got a taxi

Bài 7

CÂU ĐIỀU KIỆN HỖN HỢP LOẠI 2 & 3

I. Choose the best answer

1) If she………….the first prize of the contest, she………….rich now.

A. wins / will be

B. won / would be

C. had won / would be

D. have won / would be

2) If I…………….to the concert last night, I would be tired now.

A. had gone

B. went

C. go

D. have gone

3) If you had finished all your homework, you…………..see movie now.

A. could have seen

B. could see

C. can see

D. will see

4) There was a car accident yesterday. If Lisa had gone out, she…………die now.

A. will

B. can

C. A & B

D. would

5) If we…………..to mother, we………….in trouble right now.

A. had listened / wouldn’t be

B. had listened / would have been

C. listened / would be

D. listen / would not be

II. Fill the blank with correct verb forms.

1) You always had the key with you, didn’t you?

If I (have)………….it, I (not ask)…………..you for it right now.

2) Alice and Mathew are happily married. If Alice (not love)…………Mathew, she (not marry)………him.

3) If you (read)……………the map before at home, we (not be)…………….lost now.

4) If Mary (not study)………….Chinese, she (not find)…………….the joh she has now.

5) If I (not fall)…………..in love with him, I wouldn’t be in trouble now.

 

III. Rewrite the sentences using Mixed Conditional Sentences type 2 +3

1. She is living in China because she got married to a Chinese.

……………………………………………

2. I am tired now because I went home late yesterday.
………………………………………………

3. We reach Sally’s house now because we didn’t ask for direction earlier
………………………………………………

4. It rained yesterday so I don’t go to school today.

……………………………………………

5. Bob didn’t learn Chinese in high school, so he doesn’t have many job opportunities.

………………………………………………

Lời giải chi tiết:

I.

1) C

2) A

3) B

4) D

5) A

II.

1) had had / wouldn’t ask

2) didn’t love / wouldn’t  have married

3) had read / wouldn’t be

4) hadn’t studied / couldn’t find

5) hadn’t fallen

III.

1. If She hadn’t got married to a Chinese, She wouldn’t be living in china
2. If I hadn’t gone home late yesterday, I wouldn’t be tired now.
3. If we had asked for direction earlier, we would reach Sally’s house now.
4. If It hadn’t rained yesterday, I wouldn’t go to school today.
5. If Bob had learned Chinese in high school, he would have many job opportunities.

Loigiaihay.com


Bình chọn:
4.9 trên 7 phiếu

Các bài liên quan: - Đề cương ôn tập học kì 2

>> Luyện thi TN THPT & ĐH năm 2022 trên trang trực tuyến Tuyensinh247.com. Học mọi lúc, mọi nơi với Thầy Cô giáo giỏi, đầy đủ các khoá: Nền tảng lớp 12; Luyện thi chuyên sâu; Luyện đề đủ dạng; Tổng ôn chọn lọc.