Tiếng Anh lớp 10 Mới Đề thi cuối học kì 2 - có lời giải

Đề số 4 - Đề thi cuối học kì 2 - Tiếng Anh 10 mới


Đáp án và lời giải chi tiết Đề số 4 - Đề thi cuối học kì 2 - Tiếng Anh 10 mới

Đề bài

I. There are five questions in this part. For each question, decide whether the statement is TRUE or FALSE. Tick () the correct boxes. You will listen to the recording twice.


1. A Vietnamese family often includes married sons and daughters in-law, unmarried adult daughters, and grandchildren.

2. In a traditional Vietnamese family, the husband is in charge of the issues outside the home.

3. Individualism is one of the qualities that are encouraged by the Vietnamese family.

4. The women and the children are often the interpreters of the Vietnamese families in the Western society.

5. When women adapt to the Western society more quickly than men do, their authority in the Vietnamese families can increase.

II. Choose the word that has the underlined part pronounced differently from the others.

Question 6. A. deplete            B. device

                   C. exotic               D. challenge

Question 7. A. fossil               B. session

                   C. discuss             D. progress

III. Choose the word whose stress is put differently from that of the others.

Question 8. A. hunger             B. police

                   C. parent               D. courage

Question 9. A. eliminate   

                   B. disadvantage

                   C. accessible 

                   D. identify

Question 10. A. diversity           B. biology

                     C. degradation       D. activity

IV. Choose the best answer to each of the following questions.

Question 11. He _____ we could buy or make reusable bags and leave some bags in our bike for shopping.

A. told to us                        B. said us

C. told us                            D. says to us

Question 12. Fossil fuels which are non-renewable pollute the air and cause air ______.

 A. contaminate                  B. consumption

C. pollution                          D. solution

Question 13. Texas is _____ to a number of eco-tour companies, and plenty of ranches and resorts.

A. home                              B. house

C. accommodation              D. building

Question 14. I have a test to take tomorrow morning. If I ____ free time, I ______ to Ba Vi National Park.

A. have – will go            B. had – would go

C. will have – will go          D. had - went

Question 15. True gender equality ____ when both men and women reach a balance between work and family.

A. can achieve

B. should be achieve

C. can be achieved

D. should achieve

Question 16. Cultural diversity makes the United States a ____ interesting place in which to live for all of its inhabitants.

A. better                             B. very more

C. so more                         D. much more

Question 17. In Spain, it is believed to be bad luck to enter ______ room with your left foot.

A. Ø                                   B. a

C. an                                  D. the

Question 18. A teacher can create a classroom blog _____ they post notes and assignments for students.

A. where                            B. which

C. when                             D. whose

Question 19. My youngest son, ______ may be quiet or shy in a classroom, may become active in a social learning situation made possible by digital device.

A. that                                B. who

C. which                              D. whose

Question 20. We are looking to find _______ ways to stimulate learning and continually trying to improve the way we teach.

 A. portable and mobile

B. shocking and amazing       

C. new and creative

D. ineffective and inappropriate

V. Give the correct form of the word in brackets.

Question 21. Letting students use their own digital devices in class can improve the _____ experience in many ways. (educate)

Question 22. In our tradition, when people metion “matter of betel and areca”, they are talking about _____ issue. (marry)

Question 23. Reducing gender ______ improves productivity and economic growth of a nation. (equal)

VI. Find out the mistake and correct them.

Question 24. They announced that (A) he had met (B) a number of key (C) figures yesterday (D).

Question 25. You mustn’t (A) fill in this section if (B) you don’t want to (C). It’s (D) optional.

VII. Read the passage and fill in each blank with the correct answer.

Throughout the world there are different (26)_________ for people to greet each other. In much of the world, a handshake is the common form of welcoming and greeting someone. In many countries around the Mediterranean Sea a light kiss on the cheek is the appropriate way to welcome friends and family. It can be a very (27)_________ surprise if you expect to shake hands and get a kiss or a hug instead.

At times, it is difficult to tell what sort of greeting (28)_________ is followed. People may bow, wave another’s arm or even slap the other person on the back. In some places people just smile, look at (29) _________ face and say nothing.

Most people in the world are tolerant of, visitors and don’t mind what travelers do that seems wrong as long as the visitors are (30) _________. A big part of the delightfulness of world travel is experiencing different customs.

Question 26. A. means           B. ways

                    C. methods       D. techniques

Question 27. A. huge               B. large

                        C. big                 D. great

Question 28. A. habit                B. routine

                    C. custom              D. tradition

Question 29. A. each other      

                      B. the others

                     C. theirs

                      D. the other’s

Question 30. A. sincere        B. truthful

                   C. faithful           D. hopeful

 

VIII. Read the passage and answer the questions that follow.

Earth Hour is an annual global campaign that encourages people and businesses around the world to switch off electricity at the same time for one hour at the end of March. Organised by the World Wide Fund for Nature (WWF), Earth Hour started in Australia in 2007 when 2.2 million people in the city of Sydney turned off all non-essential lights for 60 minutes. Since then it has grown to a massive global event. In 2013, more than 7,000 cities and towns worldwide participated in this campaign. Every year landmarks and well-known buildings around the world such as the Sydney Opera House and Harbour Bridge, the Petronas towers in Malaysia, the UK Parliament, Buckingham Palace and the Empire State Building take part and “go dark” for Earth Hour. Therefore, Earth Hour has been a symbolic event to make people think about the problems of climate change and show their commitment to protect the planet.

                                                                                         (Adapted from “Earth Hour” by British Council)

Question 31. The passage is mainly about __________.

A. a global competition to save the Earth’s energy

B. a worldwide event to help protect the planet

C. an activity of Sydney people to take place in March

Question 32. The word “non-essential” in the second sentence can be best replaced by __________.

A. unnecessary

B. useless

C. unused

Question 33. The word “it” in the third sentence refers to __________.

A. the city of Sydney

B. a global event

C. Earth Hour

Question 34. Earth Hour was first ognanised in __________.

A. Malaysia

B. Australia

C. the UK

Question 35. Earth Hour is held to raise awareness about __________.

A. the shortage of electricity

B. the problems of famous landmarks

C. a kind of environmental issues

IX. Make meaningful sentences with the given suggestions.

Question 36. Everyone / live / earth / should have / responsibility / reduce / air pollution / protect clean air / our survival/.

=> ……………………………………………

Question 37. He/ not/ know /foreign language/ made/ it /difficult/  him / get /well-paid job/.

=> ……………………………………………

X. Rewrite sentences with the same meaning to the first one.

Question 38. Mai said to Anna, “Don’t buy any products made from wildlife skins.”

=> Mai advised ……………………………

Question 39. The article is about smartphones. They have become excellent study tools.

=> The article is ……………………………

Question 40. Save some money or you won’t be able to buy the house.

=> If …………………………………………

Lời giải chi tiết

1. T

10. C

19. B

28. A

2. T

11. C

20. C

29. D

3. F

12. C

21. educational

30. A

4. F

13. A

22. marriage

31. B

5. T

14. B

23. inequality

32. A

6. C

15. C

24. D

33. C

7. B

16. D

25. A

34. B

8. B

17. B

26. B

35. C

9. B

18. A

27. C

 

Question 37. He didn’t know a foreign language, which made it difficult for him to get a well-paid job.

Question 36. Everyone living on the Earth should have responsibility for reducing air pollution and protecting clean air for our survival.

Question 38. Mai advised Anna not to buy any products made from wildlife skins.

Question 39. The article is about smartphones which have become excellent study tools.

Question 40. If you don’t save any money, you won’t be able to buy the house.

Loigiaihay.com

Sub đăng ký kênh giúp Ad nhé !


Bình chọn:
4.9 trên 7 phiếu

Luyện Bài tập trắc nghiệm môn Tiếng Anh lớp 10 - Xem ngay

>> Học trực tuyến Lớp 11 năm học mới trên Tuyensinh247.com, mọi lúc, mọi nơi tất cả các môn. Các thầy cô giỏi nổi tiếng, dạy hay dễ hiểu


Gửi bài