SGK Tiếng Anh lớp 10 Mới Đề cương ôn tập học kì 2

Đề cương ôn tập bài tập học kì 2 môn Tiếng Anh 10 mới


Đề cương ôn tập các câu hỏi trắc nghiệm và tự luận theo từng chủ điểm ngữ pháp học kì 2 Tiếng Anh 10 mới, giúp học sinh luyện tập và nắm chắc toàn bộ kiến thức đã học

Lựa chọn câu để xem lời giải nhanh hơn

Bài 1

THỂ BỊ ĐỘNG CỦA ĐỘNG TỪ KHUYẾT THIẾU

I. Choose the best answer: active or passive

1. Jack has a right to know. He ...................the news immediately. If you don't do it, I will.

A. ought to tell

B. ought to be told

C. may tell

D. may be told

2. What I told Bill was a secret. He ..............it to you.

A. shouldn't have repeated

B. shouldn't repeat (lặp lại)

C. shouldn't be repeat

D. shouldn't have been repeated

3. A package ...............carefully before it is mailed.

A. has to be wrapped

B. has to wrap

C. had to be wrapped

D. had to wrap

4. I don't know why Jessica wasn't at the meeting. She .................about it.

A. must forget

B. must be forgotten

C. must have been forgotten

D. must have forgotten

5. The games are open to anyone who wants to join in. Everyone .................

A. can be participated

B. could be participated

C. can participate

D. could participate

6. This burnt out light bulb.................days ago. Could you do it for me?

A. might be replaced

B. might have been replaced

C. should have been replaced

D. should be replaced

7. You'd better not drink that river water. It ................

A. could be polluted

B. could pollute

C. can be polluted

D. can pollute

8. I think everyone .............this paperback (sách bìa mềm) on the economic crisis. It contains information that everyone should have.

A. should be read

B. should read

C. should have been read

D. should have read

9. Your passport ................... It is invalid (vô hiệu lực) without your signature.

A. is supposed to sign

B. is supposed to be signed

C. was supposed to sign

D. was supposed to be signed

10. A bald eagle ................from the other large birds by its white head and white tail.

A. can distinguish

B. can be distinguished

C. could distinguish

D. could be distinguished

 

II/ Change into passive:

1. You can't wash this dress.

→...........................................................

2. You should open the wine about 3 hours before you use it.

→...........................................................

3. Members may keep books for 3 weeks.

→..........................................................

4. Passengers shouldn't throw away their tickets as inspectors may check them during the journey.

→..........................................................

5. We shall have to tow the car to the garage.

→.........................................................

Lời giải chi tiết:

I.

1. B

2. D

3. A

4. D

5. C

6. C

7. A

8. B

9. B

10. A

II.

1 - This dress can't be washed.

2 - The wine should be opened about 3 hours before you use it.

3 - Books may be kept for three weeks.

4 - Tickets shouldn’t be thrown away as they may be checked (by inspectors) during the journey.

5 - The car shall have to be towed to the garage.

Bài 2

SO SÁNH CỦA TÍNH TỪ

Fill in the blanks with suitable forms of adjectives.

1. He is (clever) ……………………. student in my group.

2. It’s (good) ……………………. holiday I’ve had.

3. Well, the place looks (clean) …………………….now.

4. The red shirt is better but it’s (expensive) ……………………. than the white one.

5. Being a firefighter is (dangerous) ……………………. than being a builder.

6. This is (exciting) ……………………. film I’ve ever seen.

7. My Tam is one of (popular) ……………………. singers in my country.

8. Which planet is (close) ……………………. to the Sun?

9. The weather this summer is even (hot) ……………………. than last summer.

10. Your accent is ( bad ) …………………..than mine.

11. Hot dogs are (good) …………………….than hamburgers.

12. They live in a (big) ……………………. house, but Fred lives in a (big) ……………………. one.

13. French is considered to be (difficult) …………………….than English, but Chinese is the (difficult)  …………………….language.
14. It’s the (large)……………………. company in the country.

15.This road is ....... (narrow) than that road.

Lời giải chi tiết:

1. cleverer

2. best

3. cleaner

4. more expensive

5. more dangerous

6. the most exciting

7. the most popular

8. the closest

9. hotter

10. worse

11. better

12. big, bigger

13. more difficult

14. the largest

15. narrower

Bài 3

MẠO TỪ

I. Choose the correct answer to fill in the blanks (note: "x" means there is no need for an article)

1. We are looking for _______ place to spend ________ night.

A. the/the         B. a/the  

C. a/a               D. the/a

2. Please turn off ________ lights when you leave ________ room.

A. the/the         B. a/a

C. the/a           D. a/the

3. We are looking for people with ________experience.

A. the              B. a   

C. an               D. x

4. Would you pass me ________ salt, please?

A. a                 B. the

C. an               D. x

5. Can you show me ________way to ________station?

A. the/the        B. a/a

C. the/a           D. a/the

6. She has read ________interesting book.

A. a                 B. an

C. the              D. x

7. You’ll get ________shock if you touch ________ live wire with that screwdriver.

A. an/the          B. x/the

C. a/a              D. an/the

8. Mr. Smith is ________ old customer and ________ honest man.

A. An/the         B. the/an

C. an/an          D. the/the

9. ________ youngest boy has just started going to ________ school.

A. a/x              B. x/the

C. an/x            D. the/x

10. Do you go to ________ prison to visit him?

A. the              B. a

C. x                 D. an

 

II. The following story is divided into small sentences, read and fill the appropriate article "a / an / the or x (without the article)" in the blanks:

1. There was ________knock on ________door. I opened it and found ________small dark man in ________blue overcoat and _______woolen cap.

2. He said he was ________employee of ________gas company and had come to read ________meter.

3. But I had ________suspicion that he wasn't speaking ________truth because ________meter readers usually wear ________peaked caps.

4. However, I took him to ________ meter, which is in ________dark corner under ________ stairs.

5. I asked if he had ________ torch; he said he disliked torches and always read ________ meters by ________light of ________match.

Lời giải chi tiết:

I

1. B    

2. A    

3. D    

4. B    

5. A

6. B    

7. B    

8. C    

9. D    

10. A 

II.

1. a - the -  a - a - a

2. an - the - the         

3. a - the - x - x           

4. the - the - the

5. a - x - the -  a

Bài 4

MỆNH ĐỀ QUAN HỆ XÁC ĐỊNH VÀ KHÔNG XÁC ĐỊNH

I. Fill in the blanks with WHO, WHICH or THAT:

1. The men _______ lives next-door are English.

2. The dictionary _______ you gave me is very good.

3. Do you know the girls _______ are standing outside the church?

4. The police are looking for the thieve _______ got into my house last night.

5. The chocolate _______ you like comes from the United States. 

II. Choose the best answer A, B, C or D to complete the sentences

1. Nam Dinh province, ___________ my uncle lives, often has hurricanes.

A.when

B.where

C.which

D.that

2. I think doctors ___________work in disaster areas are both unselfish and very brave.

A.who

B.which

C.they

D.those

3. 2005 was the year _________there was a big earthquake in Indonesia.

A.which

B.where

C.who

D.when

4. Mai is the girl___________mother is an architect.

A.who

B.whose

C.which

D.that

5. A snake or a spider is the animal_________she’d like to keep as a pet.

A.where

B.what

C.that

D.when

III. Combine These Pairs Of Sentences Using Relative Pronouns

1. The children often go swimming on Sundays. They have much free time then.

.................................................. 

2. They are looking for the man and his dog. They have lost the way in the forest.

..................................................

3. The tree has lovely flowers. The tree stands near the gate of my house.

.................................................. 

4. My wife wants you to come to dinner. You were speaking to my wife

.................................................. 

5. The last man has just returned from the farm. I want to talk to him at once.

.................................................. 

Lời giải chi tiết:

I.

1. who

2. which

3. who

4. who

5. which
II.

1. B

2. A

3. D

4. B

5. C


III.

1. The children often go swimming on Sundays when they have much free time.

2. They're looking for the man and his dog that have lost the way in the forest.

3. The tree which stands near the gate of my house has lovely flowers.

4. My wife, whom you were speaking to, wants you to come to dinner.

5. I want to talk to the last man who has just returned from the farm.

Bài 5

CÂU TƯỜNG THUẬT

Rewrite the following sentences using indirect speech.

1. Nam said: "I am told to be at school before 7 o'clock".

..........................................................

2. Thu said: "All the students will have a meeting next week".

.........................................................

3. Phong said: “My parents are very proud of my good marks.

.........................................................

4. "Were you reading this book at 8 o'clock last Sunday?", she asked Ba.

..........................................................

5. "Will it rain tomorrow morning?", he asked his friend.

.........................................................

6. "Where does your father work?" the teacher asked me.

.........................................................

7. "How many people are there in your family?" she asked Lan.

..........................................................

8. She said to him: "Give me another glass of wine".

She told..............................................

9. Lan told Nam: "Don’t litter in our class".

Lan asked ...........................................

10. The mother said to him: "Open the window please!".

The mother told ....................................     

Lời giải chi tiết:

1. Nam said that he was told to be at school before 7 o'clock.

2. Thu said that all the students would have a meeting the following week.

3. Phong said that his parents are very proud of his good marks.

4. She asked Ba if/ whether he had been reading that book at 8 o’clock the previous day.

5. He asked his friend if/ whether it would rain the following morning.

6. The teacher asked me where your father worked.

7. She asked Lan how many people there were in her family.

8. She told him to give her another glass of wine.

9. Lan asked Nam not to litter in their class.

10. The mother told him to open the window.

Bài 6

CÂU ĐIỀU KIỆN 1, 2

Give the correct verb forms into the blanks.

1. If we meet at 9:30, we (have) ______plenty of time.

2. Lisa would find the milk if she (look) ________in the fridge.

3. The zookeeper would have punished her with a fine if she (feed) _______the animals.

4. If you spoke louder, your classmates (understand) ___________you.

5. Dan (arrive)_________ safe if he drove slowly.

6. If the cat hides in the tree, the dog (not/find) ________it.

7. If you (swim)_________ in this lake, you’ll shiver from cold.

8. The door will unlock if you (press) _______the green button.

9. Manh (read)_____ the newspaper if he went by train.

10. I (call) ________the office if I (be) you.

11. If they (listen) _________carefully, they might hear the woodpecker.

12. If he washed his feet more often, his girlfriend (visit) _______him more often.

13. Ngoc could have worked as a model if she (be) ______taller.

14. The soil (not/dry out) _________if you water the plants regularly.

15. If you (give) __________the young boy this stick, he’d hurt himself.

Lời giải chi tiết:

1. will have

2. looked

3. had fed

4. could understand

5. would arrive

6. won’t find

7. swim

8. Press

9. read

10. would call/were

11. listened

12.will visit

13. had been

14. won’t dry out

15. gave


Bình chọn:
4.9 trên 7 phiếu

Các bài liên quan: - Đề cương ôn tập học kì 2

Luyện Bài tập trắc nghiệm môn Tiếng Anh lớp 10 - Xem ngay

>> Học trực tuyến Lớp 10 tại Tuyensinh247.com, Cam kết giúp học sinh học tốt, hoàn trả học phí nếu học không hiệu quả.


Hỏi bài