30 bài tập trắc nghiệm về thì Câu tường thuật nâng cao

Làm đề thi

Câu hỏi 1 :

She said, “ Don’t smile, John. Be serious.”

  • A  She said not to smile and be serious.
  • B She said John  not to smile and be serious.
  • C She told John not to smile and asked him to be serious.
  • D She told John do not smile and be serious

Đáp án: C

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 2 :

The teacher said to me, “ Hand this note to your parents , please.”

  • A The teacher asked me to hand that note to my parents.
  • B The teacher asked me hand that note to my parents.
  • C The teacher asked me to hand that note to his parents.
  • D The teacher asked me hand that note to his parents. 

Đáp án: A

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 3 :

"Thanks a lot for coming to the party,” the host said to the guests.

The best form of reported speech for the above sentence is “…………………………”

  • A The host said thanks a lot for coming to the party.
  • B The host requested coming to the party.
  • C The host proposed coming to the party.
  • D The host thanked the guests for coming to the party.

Đáp án: D

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 4 :

“Type these letters at once!” the boss said to the secretary.

The best form of reported speech for the above sentence is “…………………………”

  • A The boss ordered typing those letters at once.
  • B The boss asked the secretary to type those letters at once.
  • C The boss requested the secretary to type all the letters at once.
  • D The boss advised typing the letters at once.

Đáp án: B

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 5 :

“You must come to visit me this weekend,” my friend told me.

The best form of reported speech for the above sentence is “…………………………”

  • A My friend asked me to visit her this weekend.
  • B My friend requested me to visit her that weekend.
  • C My friend insisted that I should visit her that weekend.
  • D My friend suggested that I should visit her that weekend.

Đáp án: C

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 6 :

“Remember to tell your mother about this:, my teacher told me.

The best form of reported speech for the above sentence is “…………………………”

  • A My teacher reminded me to tell my mother about that.
  • B My teacher insisted me to tell my mother about that.
  • C My teacher begged me to tell my mother about that.
  • D My teacher ordered me to tell my mother about that.

Đáp án: A

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 7 :

I said to Mike, “send me a telegram as soon as you arrive.”

  • A I told Mike to send me a telegram as soon as he arrived.
  • B I told Mike to send me a telegram as soon as he arrives.
  • C I told Mike to send me a telegram as soon as I arrived.
  • D I told Mike to send me a telegram as soon as he arrive.

Đáp án: A

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 8 :

"Why don't we listen to music?" she said.

  • A She advised me not to listen to music.
  • B She said that we had to listen to music.
  • C She would rather we listened to music.
  • D She suggested listening to music.

Đáp án: D

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 9 :

"Don't go too near the edge," she said to him.

  • A She warned him not to go too near the edge.
  • B He accused her of going too near the edge.
  • C She prevents him from going too near the edge.
  • D She told him to go too near the edge.

Đáp án: A

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 10 :

"We will help you with your housework," they said.

  • A They had to do housework for me.
  • B They would like to help me with my housework.
  • C They promised to help me with my housework.
  • D They told me to do my housework alone.

Đáp án: C

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 11 :

"You'd better start early," they said to him.

  • A They warned him to start early.
  • B They persuaded him to start early.
  • C They wanted you to start early.
  • D They advised him to start early.

Đáp án: D

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 12 :

"You shouldn't get up until you feel better," the doctor said to me.

  • A The doctor suggested getting up until I felt better.
  • B The doctor ordered me to get up until I felt better.
  • C The doctor advised me not to get up until I felt better.
  • D The doctor advised me not to get up until you felt better.

Đáp án: C

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 13 :

"Let's drink a cup of coffee," said she.

  • A She advised me to drink a cup of coffee.
  • B She invited us a cup of coffee.
  • C She suggested drinking a cup of coffee.
  • D She likes drinking a cup of coffee.

Đáp án: C

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 14 :

"Would you like a cup of tea?" they said to her.

  • A They invited me a cup of tea.
  • B They suggested drinking a cup of tea.
  • C They advised her to drink a cup of tea.
  • D They invited her a cup of tea.

Đáp án: D

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 15 :

"I can't help you type this letter," he said.

  • A He refused to help me type that letter.
  • B He promised to help me type that letter.
  • C He avoided helping me type that letter.
  • D He told me to type that letter.

Đáp án: A

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 16 :

"Book the ticket in advance," he said to Mary.

  • A He said that Mary booked his ticket in advance.
  • B He told Mary book the ticket in advance.
  • C He told Mary to book the ticket in advance.
  • D He said to Mary to book the ticket in advance.

Đáp án: C

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 17 :

"Why didn't you stay at home?" they said.

  • A They wanted to know why I hadn't stayed at home.
  • B They wanted to know why I didn't stay at home.
  • C They ordered me to stay at home.
  • D They asked you why you hadn't stayed at home.

Đáp án: A

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 18 :

“Don’t drive too fast!” the father told his son.

The best form of reported speech for the above sentence is “…………………………”

  • A His father advised not to drive too fast.
  • B His father begged him not driving too fast.
  • C His father told him not to drive too fast.
  • D His father reminded him of not driving too fast.

Đáp án: C

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 19 :

"Remember to drive slowly," she said to me.

  • A She wanted me to drive slowly.
  • B She threatened me to drive slowly.
  • C She told me not to drive slowly.
  • D She reminded me to drive slowly.

Đáp án: D

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 20 :

"Give me your wallet or I will kill you," he said to me.

  • A He threatened to kill me if I didn't give him my wallet.
  • B He promised to kill me if I didn't give him my wallet.
  • C He ordered to kill me if I wouldn't give him my wallet.
  • D If I don't give him my wallet, I will kill me.

Đáp án: A

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 21 :

"I don't know if they will be successful or not," she said.

  • A She wondered if they would be successful or not.
  • B She said that I didn't know if they would be successful or not.
  • C She asked me if they would be successful or not.
  • D She wished they would be successful.

Đáp án: A

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 22 :

"Don't let anyone open the gift," they said to me.

  • A They told me not to let anyone open the gift.
  • B They advised me not to open the gift.
  • C They said that the gift wasn't opened.
  • D They don't allow me to open the gift.

Đáp án: A

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 23 :

"John, dont forget to buy some milk."

  • A He reminded John to buy some milk.
  • B He ordered John to buy some milk.
  • C He asked John to buy some milk.
  • D He advised John to buy some milk.

Đáp án: A

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 24 :

"Go away!"

  • A He asked me whether I went away.
  • B He told me to go away.
  • C He advised me to go away.
  • D He tells me to go away.

Đáp án: B

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 25 :

He said to us,”Come here tomorrow”

  • A He told us go there the next day.
  • B He told us to go here the next day.
  • C He told us to go there the next day.
  • D He said to us go there the next day.

Đáp án: C

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 26 :

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that is CLOSEST in meaning to the following question.

“You damaged my laptop, Tom!” said John.

  • A John accused with Tom to have damaged his laptop. 
  • B John accused Tom of damaging his laptop.
  • C John accused Tom to damage his laptop.   
  • D John accused to Tom for damaging his laptop.

Đáp án: B

Phương pháp giải:

Kiến thức: Reported speech, cấu trúc với accuse

Lời giải chi tiết:

Giải thích:

Ta có cấu trúc “to accuse sb of doing sth” (v): buộc tội ai về việc làm gì

Tạm dịch:

“Bạn đã làm hỏng máy tính xách tay của tôi, Tom!” John nói.

=> John cáo buộc Tom làm hỏng máy tính xách tay của mình.

Chọn B

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 27 :

“I’ll offer you a pay rise next year,” my boss said.

The best form of reported speech for the above sentence is “…………………………”

  • A He recommended a pay rise for me next year.
  • B My boss proposed raising my salary the following year.
  • C My boss insisted on a pay rise for me the next year.
  • D My boss reminded me of a pay rise for me the next year.

Đáp án: B

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 28 :

“Shall we clean the house for mom?” the girl said to her brother.

The best form of reported speech for the above sentence is “…………………………”

  • A The girl asked her brother to help their mom clean the house.
  • B The girl advised cleaning the house for their mom.
  • C The girl suggested cleaning the house for their mom.
  • D The girl reminded her brother to clean the house for their mom.

Đáp án: C

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 29 :

He told me to rest  for a while

“__________ for a while”, he said

  • A To rest          
  • B Rest  
  • C Do you rest               
  • D Resting

Đáp án: B

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 30 :

He said, “Hurrah! We have won the match!”

  • A He said, “Hurrah” that they had won the match
  • B He said with joy that they have won the match
  • C He exclaimed with joy that they had won the match
  • D He said that they have won the match

Đáp án: C

Lời giải chi tiết:

He said, "Hurrah! We have won the match!" (Anh ấy nói "Hoan hô! Chúng ta thắng trận đấu rồi") là câu tường thuật trực tiếp. Câu này thể hiện sự hân hoan vui mừng.

Ta thấy động từ giới thiệu "said" chia ở quá khứ nên trong câu gián tiếp ta phải lùi thì: HTHT -> QKHT -> Đáp án B và D ta loại.

Còn đáp án A và C. Ta thấy ở đáp án A, chưa phải là cách nói gián tiếp hoàn toàn vì từ "Hurrah" vẫn để trong ngoặc kép.

-> Đáp án C (Họ la lên một cách vui sướng rằng họ đã chiến thắng trận đấu) là đáp án đúng về mặt cấu trúc và ý nghĩa.

Đáp án - Lời giải

Xem thêm


Góp ý Loigiaihay.com, nhận quà liền tay

Gửi bài