30 bài tập trắc nghiệm về thì Câu giả định

Làm đề thi

Câu hỏi 1 :

  ________ he ________ hard last year, he would have lost the first prize.

  • A Had – not studied 
  • B Had – studied
  • C Didn’t – study   
  • D It – had studied

Đáp án: A

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 2 :

She looked very tired as if she _______ from early morning till late at night.

  • A was working 
  • B worked
  • C had been working  
  • D has been working

Đáp án: C

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 3 :

She wished  at that moment she.............the present to him.

  • A had not sent 
  • B has not sent  
  • C did not send 
  • D would not send

Đáp án: A

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 4 :

She says she wishes I ................. a thousand miles away.

  • A am
  • B had been
  • C was
  • D were

Đáp án: D

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 5 :

It is neccessary that you ________ present at the meeting.

  • A will be   
  • B  are  
  • C should be  
  • D were

Đáp án: C

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 6 :

It is desirable that the plane ________ as light as possible.

  • A was
  • B be   
  • C is    
  • D were

Đáp án: B

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 7 :

“What ‘s your opinion?”

“ It's natural that an employee _________ his work on time”.

  • A finishes 
  • B will finish  
  • C  can finish
  • D  finish

Đáp án: D

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 8 :

You look so tired tonight. It is time you ______________.

  • A go to sleep
  • B went to sleep  
  • C go to bed  
  • D went to bed

Đáp án: D

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 9 :

It is high time you __________ your idea.

  • A change  
  • B changed  
  • C need change
  • D are to change

Đáp án: B

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 10 :

My brother is fifteen, but he talked as if he _________ the Long March.

  • A has taken part in 
  • B took part in  
  • C takes part in 
  • D had taken part in

Đáp án: D

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 11 :

Without your help, we _________ in such a short time.

  • A will not do it  
  • B did not do it
  • C cannot have done it  
  • D wouldn’t have done it

Đáp án: D

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 12 :

If  only you ____________ the doctor’s advice.

  • A  listen to
  • B  has listened to
  • C had listened to    
  • D had listened

Đáp án: C

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 13 :

The chairman requested that ___________.

  • A  the menbers studied more carefully the problem
  • B the problem was more carefully studied
  • C with more carefulness the problem could be studied
  • D the members study the problem more carefully

Đáp án: D

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 14 :

His advice is that it ________ at once is reasonable.

  • A will be done 
  • B can be done
  • C may be done   
  • D be done

Đáp án: D

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 15 :

The law requires that everyone ______________ his car checked at least once a year.

  • A has   
  • B had  
  • C have  
  • D will have

Đáp án: C

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 16 :

The idea is that we ______ there.

  • A will walk 
  • B could walk 
  • C walk    
  • D be walked

Đáp án: C

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 17 :

His father left New York. The doctor suggested he __________ there.

  • A not stayed         
  • B won’t stay    
  • C not stay     
  • D not go to stay

Đáp án: C

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 18 :

The teacher recommended that Tom _________ his composition as soon as possible.

  • A  finishes writing   
  • B should finish to write
  • C finish writing     
  • D finished writing

Đáp án: C

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 19 :

Peter would rather we __________ now, but we must go to work.

  • A not leave   
  • B had not leave    
  • C didn’t leave    
  • D not to be left

Đáp án: C

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 20 :

I would rather you __________ anything about it for the time being.

  • A didn’t do 
  • B don’t do 
  • C do  
  • D did

Đáp án: A

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 21 :

It is strange that such a thing ___________ in your school.

  • A will happen   
  • B happens 
  • C should happen 
  • D happened

Đáp án: C

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 22 :

It is important that he ________ with Dr. Baker immediately.

  • A speak 
  • B spoke
  • C will speak   
  • D speakes

Đáp án: A

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 23 :

Her doctor suggested that she _________ a short trip abroad.

  • A will take   
  • B would take   
  • C take    
  • D took

Đáp án: C

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 24 :

His pale face suggested that he _________ not well.

  • A was 
  • B  were  
  • C should be   
  • D be

Đáp án: D

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 25 :

He insisted that we all _________ in his office at one o’clock.

  • A be      
  • B  to be    
  • C would be   
  • D shall be

Đáp án: A

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 26 :

If you had told me in advance, I _________ him at the airport.

  • A would meet  
  • B would had met
  • C would have met     
  • D would have been met.

Đáp án: C

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 27 :

If there were no subjunctive mood, English _______ much easier.

  • A  will be 
  • B would have been
  • C could have been     
  • D would be

Đáp án: D

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 28 :

__________ the exam, he would have entered a college.

  • A If  he passed 
  • B Had he passed 
  • C Were he passed   
  • D If he should pass

Đáp án: B

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 29 :

It’s half past five. It’s time the game___________.                                

  • A started
  • B start
  • C starts
  • D to start

Đáp án: A

Đáp án - Lời giải

Câu hỏi 30 :

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction in the following question.
Diana would rather that her husband doesn’t work so hard.

  • A her husband    
  • B doesn’t work   
  • C Diana
  • D would rather

Đáp án: B

Phương pháp giải:

Cấu trúc câu

Lời giải chi tiết:

Giải thích:

S1 + would rather + S2 + V-ed …( động từ chia thì quá khứ)

doesn’t work => didn’t work

Tạm dịch: Diana muốn chồng của cô đừng làm việc vất vả quá.

Đáp án: B

Đáp án - Lời giải

Xem thêm

Các bài liên quan: - Bài tập trắc nghiệm về Câu Giả Định lớp 12



Hỏi bài