Đề thi giữa kì 1 Tiếng Anh 9 Global Success - Đề số 7
Tổng hợp đề thi giữa kì 1 lớp 9 tất cả các môn - Kết nối tri thức
Toán - Văn - Anh - Khoa học tự nhiên
Listen to the dialogue between Phuc and Anna talking about some effective study methods and decide whether the following statements are true (T) or false (F).
Đề bài
Listen to the dialogue between Phuc and Anna talking about some effective study methods and decide whether the following statements are true (T) or false (F).
1. Anna believes that setting specific goals for each study session helps keep her focused and motivated.
-
A.
True
-
B.
False
2. Phuc expresses that he has been struggling with managing his time effectively.
-
A.
True
-
B.
False
3. Anna suggests using flashcards as a method for remembering vocabulary and grammar.
-
A.
True
-
B.
False
4. Anna advises finding a bustling and uncomfortable study space to deal with distractions.
-
A.
True
-
B.
False
5. Phuc agrees with Anna's advice but will continue with his current study methods.
-
A.
True
-
B.
False
Choose the best options (A, B, C. or D).
Andy: "Let's meet at the library!" – Bella: " ____________ "
-
A.
That's easy!
-
B.
Alright. See you there!
-
C.
I didn't know that.
-
D.
OK. Another time.
I'm learning English ____________ the future career opportunities it will give me.
-
A.
at
-
B.
since
-
C.
because
-
D.
because of
You might ____________ unknown words when reading the book.
-
A.
turn on
-
B.
go over
-
C.
come across
-
D.
look over
You can watch movies in English ____________ your listening skill.
-
A.
improve
-
B.
improves
-
C.
improving
-
D.
to improve
Be sure to ____________ the meaning of the word so that you don't misuse it.
-
A.
make sure
-
B.
check out
-
C.
figure out
-
D.
double-check
It's sometimes confusing to ____________ what is happening in a movie. You need the subtitles.
-
A.
figure out
-
B.
come across
-
C.
turn off
-
D.
look up
When I was a kid, I would ____________fishing with my grandfather.
-
A.
go
-
B.
goes
-
C.
to go
-
D.
going
When Emily ____________ a kid, she ____________an art competition.
-
A.
was / wins
-
B.
was / win
-
C.
was / won
-
D.
was / use to win
When I was little, I ____________ my grandparents. We ____________fruit and vegetables.
-
A.
use to visit / would pick up
-
B.
used to visit / would pick up
-
C.
used to visit / pick up
-
D.
uses to visit / would pick up
Tom: How did your grandparents go to work back then? Ben: They ____________ a boat ride to get to the town. Then, they ____________ to their workplace.
-
A.
took / walk
-
B.
would take / walk
-
C.
would take / would walk
-
D.
take / would walk
Which word has the underlined part pronounced differently from that of the others?
-
A.
capsule
-
B.
advent
-
C.
damage
-
D.
rare
-
A.
bother
-
B.
worth
-
C.
without
-
D.
together
Which word has a different stress pattern from that of the others?
-
A.
career
-
B.
option
-
C.
nomad
-
D.
modern
-
A.
identity
-
B.
infrastructure
-
C.
variety
-
D.
convenience
Choose the word (A, B, C or D) that best fits each space in the following passage.
Dear Lisa,
I hope you’re doing well. I just wanted to take a moment to thank you for always encouraging me to live a (1) __________ lifestyle. Your advice (2) __________ eating nutritious meals, exercising regularly, and getting enough sleep has truly made a (3) __________ in my life. Since I started following your guidance, I have felt more energetic, healthier, and mentally sharp.
I now understand how important it is to take care of my body, and I appreciate all the effort you put into preparing healthy meals and reminding me to stay (4) __________. Thanks to you, I have developed habits that will benefit me for a lifetime. I couldn't have done this (5) __________ your encouragement and support.
Once again, thank you for everything. Your love and care have truly (6) __________ my life for the better.
With all my love,
Jenny
I just wanted to take a moment to thank you for always encouraging me to live a (1) __________ lifestyle.
-
A.
balanced
-
B.
harmful
-
C.
careful
-
D.
confident
Your advice (2) __________ eating nutritious meals, exercising regularly,
-
A.
on
-
B.
in
-
C.
at
-
D.
of
and getting enough sleep has truly made a (3) __________ in my life.
-
A.
lesson
-
B.
difference
-
C.
program
-
D.
motivation
I now understand how important it is to take care of my body, and I appreciate all the effort you put into preparing healthy meals and reminding me to stay (4) __________.
-
A.
active
-
B.
successful
-
C.
calm
-
D.
prepared
I couldn't have done this (5) __________ your encouragement and support.
-
A.
without
-
B.
along
-
C.
from
-
D.
beside
Your love and care have truly (6) __________ my life for the better.
-
A.
made
-
B.
taken
-
C.
played
-
D.
done
Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions from 31 and 36.
We celebrated Earth Day in my city last week. The idea of this special day began in the 1960s when life was very different. Few people talked or even thought about the environment. Most people had no idea how dirty our air and water were. This attitude bothered Gaylord Nelson, who was a senator in the US government, and he had an idea. If people around the world knew that the planet was in danger, they might work harder to save it, so he just needed to get their attention. The first Earth Day was just in the United States but it led to events every year all around the world on April 22 or the nearest weekend, depending on where you are.
In my town, last Saturday afternoon lots of people rode their bikes from the park, around the town together and back to the park, taking as much time as they possibly could, so that the cars had to wait. Then we talked to all the drivers in cars which just had one person in them, to explain how wasteful that is and how much pollution it causes. The idea was to make people think about how much they use their cars. In other places, people collected plastic bags for a week and then made a pile of them in the town square. You can do anything as long as it makes people of all ages come together for a few hours and talk about the environment. Last year we had a big music event for young people. Some people said it was a waste of time, but there was information for people to read and announcements between the bands about how to help protect the environment.
Which can be the best title for the passage?
-
A.
Earth Day Celebration
-
B.
Environmental problems
-
C.
Earth Day History
-
D.
Environment-friendly people
The word “attitude” in the first paragraph is CLOSEST in meaning to _____________.
-
A.
opinion
-
B.
behavior
-
C.
feeling
-
D.
decision
According to the passage, Earth Day began because _____________.
-
A.
one man wanted people to know about the planet’s problems
-
B.
people had started to worry about damage to the environment
-
C.
different governments decided it was a good idea
-
D.
people were working hard to make the air and water cleaner
What can be inferred from the passage?
The most important thing about Earth Day events is that _______________.
-
A.
they should last all day
-
B.
they should attract young people
-
C.
there should be some music
-
D.
people should become involved in them
On Earth Day every year, people in the writer’s city did all the following EXCEPT ____________.
-
A.
collecting plastic bags
-
B.
riding their bikes
-
C.
talking to car drivers
-
D.
celebrating a music event
The word “wasteful” in paragraph 2 is OPPOSITE in meaning to ____________.
-
A.
helpful
-
B.
careless
-
C.
efficient
-
D.
selfish
Rearrange the given words to make complete sentences.
33. Lily’s mother / less time / computer games. / spend / told / her / playing / to
=>
.
34. Nowadays, / respect / their / often / children’s / parents / opinions.
=>
.
Make questions for the underlined words.
35. Most Vietnamese people wore traditional clothes long time ago.
=>
?
36. My mother posted five blogs on her website yesterday.
=>
?
37. I was chatting online with friends when my parents came home.
=>
?
Lời giải và đáp án
Listen to the dialogue between Phuc and Anna talking about some effective study methods and decide whether the following statements are true (T) or false (F).
1. Anna believes that setting specific goals for each study session helps keep her focused and motivated.
-
A.
True
-
B.
False
Đáp án: A
1. A
Anna believes that setting specific goals for each study session helps keep her focused and motivated.
(Anna tin rằng đặt những mục tiêu cụ thể cho mỗi phiên học giúp cô ấy tập trung và có động lực.)
Thông tin: Yeah, definitely. Setting specific goals for each session helps me stay focused and motivated.
(Ừ, chắc chắn rồi. Đặt các mục tiêu cụ thể cho mỗi phiên làm việc giúp mình tập trung và có động lực.)
Đáp án: A
2. Phuc expresses that he has been struggling with managing his time effectively.
-
A.
True
-
B.
False
Đáp án: B
2. B
Phuc expresses that he has been struggling with managing his time effectively.
(Phúc thể hiện rằng cậu ấy đang vật lộn với việc quản lí thời gian hiệu quả.)
Thông tin: That sounds interesting. I've been struggling with staying organised. How do you manage your time effectively?
(Nghe có vẻ thú vị đấy. Mình đang vật lộn với việc học tập có tổ chức. Làm cách nào để cậu có thể quản lý thời gian hiệu quả vậy?)
Đáp án: B
3. Anna suggests using flashcards as a method for remembering vocabulary and grammar.
-
A.
True
-
B.
False
Đáp án: A
3. A
Anna suggests using flashcards as a method for remembering vocabulary and grammar.
(Anna gợi ý sử học bộ thẻ học như một phương pháp nhớ từ vựng và ngữ pháp.)
Thông tin: Flashcards have been a lifesaver for me. I make flashcards for new vocabulary words and review them regularly.
(Bộ thẻ học là phao cứu sinh của mình đó. Mình làm các thẻ học cho các từ vựng mới và ôn lại chúng thường xuyên. Mình cũng cố gắng sử dụng ngôn ngữ nhiều nhất có thể trong các cuộc trò chuyện bình thường.)
Đáp án: A
4. Anna advises finding a bustling and uncomfortable study space to deal with distractions.
-
A.
True
-
B.
False
Đáp án: B
4. B
Anna advises finding a bustling and uncomfortable study space to deal with distractions.
(Anna khuyên không gian học nhộn nhịp và không thoải mái để giải quyết sự xao nhãng.)
Thông tin: Finding a quiet and comfortable study space is important.
(Tìm một không gian yên tĩnh và thoải mái để học rất quan trọng.)
Đáp án: B
5. Phuc agrees with Anna's advice but will continue with his current study methods.
-
A.
True
-
B.
False
Đáp án: B
5. B
Phuc agrees with Anna's advice but will continue with his current study methods.
(Phúc đồng ý với các lời khuyên của Anna nhưng sẽ tiếp tục với các phương pháp học tập hiện tại.)
Thông tin: That all makes sense. I'll start using some of these methods. Thanks for sharing.
(Tất cả những điều đó đều thật hợp lí. Mình sẽ bắt đầu dùng một vài phương pháp trên. Cám ơn cậu vì đã chia sẻ.)
Đáp án: B
Nội dung bài nghe:
Phúc: Hey Anna, have you found any effective study methods?
Anna: Yeah, definitely. Setting specific goals for each session helps me stay focused and motivated.
Phúc: That sounds interesting. I've been struggling with staying organised. How do you manage your time effectively?
Anna: I use a planner when I study and decide how much time to spend on each subject. It helps me decide what to do first and stops me from delaying my work.
Phúc: I will try that. Do you have any tips for remembering vocabulary and grammar?
Anna: Flashcards have been a lifesaver for me. I make flashcards for new vocabulary words and review them regularly. Also, I try to use the language as much as possible in daily conversations.
Phúc: Thanks for the advice. How do you deal with distractions while studying?
Anna: Finding a quiet and comfortable study space is important. I also use apps to block distracting websites and set timers to stay focused during study sessions.
Phúc: That all makes sense. I'll start using some of these methods. Thanks for sharing.
Tạm dịch:
Phúc: Này Anna, cậu đã tìm thấy phương pháp học hiệu quả nào chưa?
Anna: Ừ, chắc chắn rồi. Đặt các mục tiêu cụ thể cho mỗi phiên làm việc giúp mình tập trung và có động lực.
Phúc: Nghe có vẻ thú vị đấy. Mình đang vật lộn với việc học tập có tổ chức. Làm cách nào để cậu có thể quản lý thời gian hiệu quả vậy?
Anna: Mình dùng một cuốn sổ lên kế hoạch khi mình học và quyết định dành bao nhiêu thời gian cho mỗi môn học. Nó giúp mình quyết định nên làm gì trước và ngăn cản mình trì hoãn công việc.
Phúc: Mình sẽ thử chuyện đó. Cậu có bí kíp nào để nhớ từ vựng và ngữ pháp không?
Anna: Bộ thẻ học là phao cứu sinh của mình đó. Mình làm các thẻ học cho các từ vựng mới và ôn lại chúng thường xuyên. Mình cũng cố gắng sử dụng ngôn ngữ nhiều nhất có thể trong các cuộc trò chuyện thường ngày.
Phúc: Cám ơn vì lời khuyên nhé. Cậu làm cách nào để giải quyết sự sao nhãng trong khi học vậy?
Anna: Tìm một không gian yên tĩnh và thoải mái để học rất quan trọng. Mình cũng dùng các ứng dụng để chặn các trang web và đặt bộ đếm giờ để tập trung vào các phiên học tập.
Phúc: Tất cả những điều đó đều thật hợp lí. Mình sẽ bắt đầu dùng một vài phương pháp trên. Cám ơn cậu vì đã chia sẻ.
Choose the best options (A, B, C. or D).
Andy: "Let's meet at the library!" – Bella: " ____________ "
-
A.
That's easy!
-
B.
Alright. See you there!
-
C.
I didn't know that.
-
D.
OK. Another time.
Đáp án: B
Kiến thức: Kỹ năng giao tiếp
Andy: “Hãy gặp nhau ở thư viện nhé!” – Bella: “_____”
A. Thật dễ dàng!
B. Được rồi. Hẹn cậu ở đó nhé!
C. Mình không biết chuyện đó.
D. Được rồi. Lần khác nhé.
Andy: "Let's meet at the library!" – Bella: "Alright. See you there!"
Tạm dịch: Andy: “Hãy gặp nhau ở thư viện nhé!” – Bella: “Được rồi. Hẹn cậu ở đó nhé!”
Đáp án: B
I'm learning English ____________ the future career opportunities it will give me.
-
A.
at
-
B.
since
-
C.
because
-
D.
because of
Đáp án: D
Kiến thức: Mệnh đề chỉ lí do
A. as + mệnh đề: vì
B. since + mệnh đề: vì
C. because + mệnh đề: bởi vì
D. because of + N/Ving: bởi vì
I'm learning English because of the future career opportunities it will give me.
Tạm dịch: Tôi đang học tiếng Anh vì cơ hội nghề nghiệp tương lai nó cho tôi.
Đáp án: D
You might ____________ unknown words when reading the book.
-
A.
turn on
-
B.
go over
-
C.
come across
-
D.
look over
Đáp án: C
Kiến thức: Cụm động từ
A. turn on: bật, mở
B. go over: ôn lại
C. come across: tình cờ gặp
D. look over: điều tra
You might come across unknown words when reading the book.
Tạm dịch: Bạn có thể tình cờ gặp những từ bạn không biết khi đọc sách.
Đáp án: C
You can watch movies in English ____________ your listening skill.
-
A.
improve
-
B.
improves
-
C.
improving
-
D.
to improve
Đáp án: D
Kiến thức: Dạng của động từ
Ta dùng to V để nói về mục đích của một người – tại sao mà người ta lại làm việc gì đó.
You can watch movies in English to improve your listening skill.
Tạm dịch: Bạn có thể xem phim tiếng Anh để cải thiện kỹ năng nghe.
Đáp án: D
Be sure to ____________ the meaning of the word so that you don't misuse it.
-
A.
make sure
-
B.
check out
-
C.
figure out
-
D.
double-check
Đáp án: D
Kiến thức: Cụm động từ
A. make sure: đảm bảo
B. check out: trả phòng
C. figure out: hiểu, tìm ra, giải quyết
D. double-check: kiểm tra lại
Be sure to double-check the meaning of the word so that you don't misuse it.
Tạm dịch: Chắc chắn kiểm tra lại nghĩa của từ để bạn không dùng sai nó.
Đáp án: D
It's sometimes confusing to ____________ what is happening in a movie. You need the subtitles.
-
A.
figure out
-
B.
come across
-
C.
turn off
-
D.
look up
Đáp án: A
Kiến thức: Cụm động từ
A. figure out: hiểu, tìm ra
B. come across: tình cờ gặp
C. turn off: tắt
D. look up: tìm kiếm
It's sometimes confusing to figure out what is happening in a movie. You need the subtitles.
Tạm dịch: Đôi khi khá khó khăn để hiểu những gì xảy ra trong một bộ phim. Bạn cần phụ đề.
Đáp án: A
When I was a kid, I would ____________fishing with my grandfather.
-
A.
go
-
B.
goes
-
C.
to go
-
D.
going
Đáp án: A
Kiến thức: Động từ khiếm khuyết
would + V: nói về những hành động xảy ra lặp đi lặp lại trong quá khứ
When I was a kid, I would go fishing with my grandfather.
Tạm dịch: Khi tôi còn bé, tôi thường đi câu cá với ông tôi.
Đáp án: A
When Emily ____________ a kid, she ____________an art competition.
-
A.
was / wins
-
B.
was / win
-
C.
was / won
-
D.
was / use to win
Đáp án: C
Kiến thức: Thì của động từ
Ta dùng thì quá khứ đơn để nói về những sự việc xảy ra trong quá khứ: S + Ved/ V2
When Emily was a kid, she won an art competition.
Tạm dịch: Khi Emily còn bé, cô ấy đã thắng một cuộc thi nghệ thuật.
Đáp án: C
When I was little, I ____________ my grandparents. We ____________fruit and vegetables.
-
A.
use to visit / would pick up
-
B.
used to visit / would pick up
-
C.
used to visit / pick up
-
D.
uses to visit / would pick up
Đáp án: B
Kiến thức: Thì của động từ
Ta dùng used to + V để nói về những thói quen trong quá khứ và would + V để nói về những thành động lặp đi lặp lại trong quá khứ.
When I was little, I used to visit my grandparents. We would pick up fruit and vegetables.
Tạm dịch: Khi tôi còn bé, tôi thường đến thăm ông bà. Chúng tôi sẽ đi hái hoa quả và rau củ.
Đáp án: B
Tom: How did your grandparents go to work back then? Ben: They ____________ a boat ride to get to the town. Then, they ____________ to their workplace.
-
A.
took / walk
-
B.
would take / walk
-
C.
would take / would walk
-
D.
take / would walk
Đáp án: C
Kiến thức: Thì của động từ
Ta dùng would + V để nói về những thành động lặp đi lặp lại trong quá khứ.
Tom: How did your grandparents go to work back then? Ben: They would take a boat ride to get to the town. Then, they would walk to their workplace.
Tạm dịch: Tom: Hồi đó ông bà của cậu đi làm như thế nào? Ben: Họ sẽ đi tàu để đến thị trấn. Sau đó họ đi bộ đến nơi làm việc.
Đáp án: C
Which word has the underlined part pronounced differently from that of the others?
-
A.
capsule
-
B.
advent
-
C.
damage
-
D.
rare
Đáp án: D
Kiến thức: Phát âm “a”
A. capsule /ˈkæpsjuːl/
B. advent /ˈædvent/
C. damage /ˈdæmɪdʒ/
D. rare /reə(r)/
Phần gạch chân của đáp án D phát âm là /e/, phần gạch chân của các đáp án còn lại phát âm là /æ/.
Đáp án: D
-
A.
bother
-
B.
worth
-
C.
without
-
D.
together
Đáp án: B
Kiến thức: Phát âm “th”
A. bother /ˈbɒðə(r)/
B. worth /wɜːθ/
C. without /wɪˈðaʊt/
D. together /təˈɡeðə(r)/
Phần gạch chân của đáp án B phát âm là /θ/, phần gạch chân của các đáp án còn lại phát âm là /ð/.
Đáp án: B
Which word has a different stress pattern from that of the others?
-
A.
career
-
B.
option
-
C.
nomad
-
D.
modern
Đáp án: A
Kiến thức: Trọng âm từ có 2 âm tiết
A. career /kəˈrɪə(r)/
B. option /ˈɒpʃn/
C. nomad /ˈnəʊmæd/
D. modern /ˈmɒdn/
Trọng âm của đáp án A rơi vào âm tiết thứ hai, trọng âm của các đáp án còn lại rơi vào âm tiết thứ nhất.
Đáp án: A
-
A.
identity
-
B.
infrastructure
-
C.
variety
-
D.
convenience
Đáp án: B
Kiến thức: Trọng âm từ có 4 âm tiết
A. identity /aɪˈdentəti/
B. infrastructure /ˈɪnfrəstrʌktʃə(r)/
C. variety /vəˈraɪəti/
D. convenience /kənˈviːniəns/
Trọng âm của đáp án B rơi vào âm tiết thứ nhất, trọng âm của các đáp án còn lại rơi vào âm tiết thứ hai.
Đáp án: B
Choose the word (A, B, C or D) that best fits each space in the following passage.
Dear Lisa,
I hope you’re doing well. I just wanted to take a moment to thank you for always encouraging me to live a (1) __________ lifestyle. Your advice (2) __________ eating nutritious meals, exercising regularly, and getting enough sleep has truly made a (3) __________ in my life. Since I started following your guidance, I have felt more energetic, healthier, and mentally sharp.
I now understand how important it is to take care of my body, and I appreciate all the effort you put into preparing healthy meals and reminding me to stay (4) __________. Thanks to you, I have developed habits that will benefit me for a lifetime. I couldn't have done this (5) __________ your encouragement and support.
Once again, thank you for everything. Your love and care have truly (6) __________ my life for the better.
With all my love,
Jenny
I just wanted to take a moment to thank you for always encouraging me to live a (1) __________ lifestyle.
-
A.
balanced
-
B.
harmful
-
C.
careful
-
D.
confident
Đáp án: A
Từ khóa: “live a … lifestyle” (sống một lối sống …)
=> Cần chọn từ mang nghĩa tích cực và phù hợp với việc duy trì sức khỏe.
A. balanced (adj): cân bằng
B. harmful (adj): có hại
C. careful (adj): cẩn thận
D. confident: (adj): tự tin
I just wanted to take a moment to thank you for always encouraging me to live a (1) balanced lifestyle.
(Mình chỉ muốn dành chút thời gian để cảm ơn bạn vì đã luôn khuyến khích mình sống một lối sống cân bằng.)
Đáp án: A
Your advice (2) __________ eating nutritious meals, exercising regularly,
-
A.
on
-
B.
in
-
C.
at
-
D.
of
Đáp án: A
Dựa vào danh từ “advice” để xác định giới từ đi kèm với nó.
Ta có “advice on something”: lời khuyên về điều gì
Your advice (2) on eating nutritious meals, exercising regularly, and getting enough sleep..
(Lời khuyên của bạn về việc ăn uống dinh dưỡng, tập thể dục đều đặn và ngủ đủ giấc…)
Đáp án: A
and getting enough sleep has truly made a (3) __________ in my life.
-
A.
lesson
-
B.
difference
-
C.
program
-
D.
motivation
Đáp án: B
Từ khóa: “has truly made a … in my life” (thực sự tạo ra một … trong cuộc sống của mình)
A. lesson (n): bài học
B. difference (n): sự khác biệt
C. program (n): chương trình
D. motivation (n): động lực
Ta có cụm từ cố định: make a difference: tạo ra sự khác biệt
=> has truly made a (3) difference in my life
(thực sự đã tạo ra sự khác biệt trong cuộc sống của mình.)
Đáp án: B
I now understand how important it is to take care of my body, and I appreciate all the effort you put into preparing healthy meals and reminding me to stay (4) __________.
-
A.
active
-
B.
successful
-
C.
calm
-
D.
prepared
Đáp án: A
Từ khóa: “reminding me to stay …” (nhắc nhở mình duy trì …) => cần chọn từ phù hợp với lối sống lành mạnh.
A. active (adj): năng động
B. successful (adj): ahành công
C. calm (adj): bình tĩnh
D. prepared (adj): chuẩn bị sẵn
=> ... reminding me to stay (20) active.
(… nhắc nhở mình luôn năng động.)
Đáp án: A
I couldn't have done this (5) __________ your encouragement and support.
-
A.
without
-
B.
along
-
C.
from
-
D.
beside
Đáp án: A
Từ khóa: “I couldn't have done this … your encouragement” (Mình không thể làm điều này … sự động viên của bạn) => Cần giới từ phủ định.
A. without: không có
B. along: cùng với
C. from: từ
D. beside: bên cạnh
=> I couldn't have done this (5) without your encouragement and support.
(Mình không thể làm được điều này nếu không có sự động viên và hỗ trợ của bạn.)
Đáp án: A
Your love and care have truly (6) __________ my life for the better.
-
A.
made
-
B.
taken
-
C.
played
-
D.
done
Đáp án: A
Từ khóa: “Your love and care have truly … my life” (Tình yêu và sự quan tâm của bạn thực sự … cuộc sống của mình)
A. made: tạo ra => make someone's life better: làm cho cuộc sống tốt hơn
B. taken: lấy đi
C. played: đóng vai trò
D. done: làm
=> Your love and care have truly (6) made my life for the better
(Tình yêu thương và sự quan tâm của bạn thực sự đã làm cho cuộc sống của mình tốt đẹp hơn.)
Đáp án: A
Bài đọc hoàn chỉnh:
Dear Lisa,
I hope you’re doing well. I just wanted to take a moment to thank you for always encouraging me to live a (1) balanced lifestyle. Your advice (2) on eating nutritious meals, exercising regularly, and getting enough sleep has truly made a (3) difference in my life. Since I started following your guidance, I have felt more energetic, healthier, and mentally sharp.
I now understand how important it is to take care of my body, and I appreciate all the effort you put into preparing healthy meals and reminding me to stay (4) active. Thanks to you, I have developed habits that will benefit me for a lifetime. I couldn't have done this (5) without your encouragement and support.
Once again, thank you for everything. Your love and care have truly (6) made my life for the better.
With all my love,
Jenny
Tạm dịch bài đọc:
Lisa thân mến,
Hy vọng bạn vẫn khỏe. Mình chỉ muốn dành chút thời gian để cảm ơn bạn vì đã luôn khuyến khích mình sống một lối sống cân bằng. Lời khuyên của bạn về việc ăn những bữa ăn bổ dưỡng, tập thể dục thường xuyên và ngủ đủ giấc thực sự đã tạo nên một sự khác biệt trong cuộc sống của mình. Kể từ khi mình bắt đầu làm theo sự hướng dẫn của bạn, mình cảm thấy tràn đầy năng lượng hơn, khỏe mạnh hơn và tinh thần minh mẫn hơn. Bây giờ mình hiểu tầm quan trọng của việc chăm sóc cơ thể mình, và mình đánh giá cao tất cả những nỗ lực bạn bỏ ra để chuẩn bị những bữa ăn lành mạnh và nhắc nhở mình luôn năng động. Nhờ có bạn, mình đã phát triển những thói quen sẽ mang lại lợi ích cho mình suốt đời. Mình không thể làm được điều này nếu không có sự khuyến khích và hỗ trợ của bạn. Một lần nữa, cảm ơn bạn vì tất cả mọi thứ. Tình yêu và sự quan tâm của bạn thực sự đã làm cho cuộc sống của mình tốt đẹp hơn. Với tất cả tình yêu của mình,
Jenny
Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions from 31 and 36.
We celebrated Earth Day in my city last week. The idea of this special day began in the 1960s when life was very different. Few people talked or even thought about the environment. Most people had no idea how dirty our air and water were. This attitude bothered Gaylord Nelson, who was a senator in the US government, and he had an idea. If people around the world knew that the planet was in danger, they might work harder to save it, so he just needed to get their attention. The first Earth Day was just in the United States but it led to events every year all around the world on April 22 or the nearest weekend, depending on where you are.
In my town, last Saturday afternoon lots of people rode their bikes from the park, around the town together and back to the park, taking as much time as they possibly could, so that the cars had to wait. Then we talked to all the drivers in cars which just had one person in them, to explain how wasteful that is and how much pollution it causes. The idea was to make people think about how much they use their cars. In other places, people collected plastic bags for a week and then made a pile of them in the town square. You can do anything as long as it makes people of all ages come together for a few hours and talk about the environment. Last year we had a big music event for young people. Some people said it was a waste of time, but there was information for people to read and announcements between the bands about how to help protect the environment.
Which can be the best title for the passage?
-
A.
Earth Day Celebration
-
B.
Environmental problems
-
C.
Earth Day History
-
D.
Environment-friendly people
Đáp án: A
Tạm dịch
Chúng tôi đã tổ chức Ngày Trái Đất ở thành phố tôi vào tuần trước. Ý tưởng về ngày đặc biệt này bắt đầu từ những năm 1960, khi mà cuộc sống còn rất khác biệt. Rất ít người nói đến hay thậm chí nghĩ về môi trường. Hầu hết mọi người không hề biết không khí và nước của chúng ta bẩn đến mức nào. Thái độ này đã quấy rầy Gaylord Nelson, một thượng nghị sĩ trong chính phủ Mỹ, và ông đã có một ý tưởng. Nếu mọi người trên thế giới biết rằng hành tinh đang gặp nguy hiểm, họ có thể sẽ nỗ lực hơn để cứu lấy nó, vì vậy ông chỉ cần thu hút sự chú ý của họ. Ngày Trái Đất đầu tiên chỉ diễn ra tại Hoa Kỳ, nhưng nó đã dẫn đến các sự kiện hằng năm trên toàn cầu vào ngày 22 tháng 4 hoặc cuối tuần gần nhất, tùy thuộc vào nơi bạn ở.
Tại thành phố của tôi, chiều thứ Bảy tuần trước, rất nhiều người đã đi xe đạp từ công viên, quanh thị trấn cùng nhau rồi quay lại công viên, dành càng nhiều thời gian càng tốt, để các xe phải dừng lại chờ. Sau đó, chúng tôi nói chuyện với tất cả những tài xế đang lái xe chỉ có một người ngồi trong, để giải thích về sự lãng phí của việc đó và mức độ ô nhiễm mà nó gây ra. Mục đích là khiến mọi người suy nghĩ về mức độ sử dụng xe của họ. Ở những nơi khác, mọi người đã thu thập túi nhựa trong một tuần và sau đó chất thành một đống ở quảng trường thị trấn. Bạn có thể làm bất cứ điều gì miễn là nó khiến mọi người ở mọi độ tuổi tụ họp lại trong vài giờ và nói về môi trường. Năm ngoái, chúng tôi tổ chức một sự kiện âm nhạc lớn cho giới trẻ. Một số người nói đó là lãng phí thời gian, nhưng có thông tin cho mọi người đọc và các thông báo giữa các ban nhạc về cách bảo vệ môi trường.
Phương pháp chung:
- Đọc câu đề bài và các đáp án để gạch chân các từ khóa quan trọng.
- Đọc lướt qua các đoạn văn và dừng lại ở đoạn thông tin có chứa từ khóa.
- So sánh thông tin trong bài đọc với nội dung cần tìm dựa vào sự tương quan về nghĩa và ngữ pháp để chọn đáp thích hợp nhất.
Which can be the best title for the passage?
(Đâu có thể là tiêu đề thích hợp nhất cho bài viết?)
A. Earth Day Celebration
(Kỉ niệm ngày Trái Đất)
=> Đúng, vì bài văn mô tả về sự kiện Ngày Trái Đất, bao gồm lịch sử bắt đầu và các hoạt động diễn ra trong ngày này.
B. Environmental problems
(Những vấn đề môi trường)
=> Sai, vì đoạn văn tập trung vào việc kỷ niệm Ngày Trái Đất, không phải chỉ những vấn đề về môi trường.
C. Earth Day History
(Lịch sử ngày Trái Đất)
=> Sai, mặc dù có đề cập đến lịch sử, nhưng đoạn văn còn nói về các hoạt động hiện tại.
D. Environment-friendly people
(Những người thân thiện với môi trường)
=> Sai, đoạn văn tập trung vào Ngày Trái Đất chứ không phải riêng về những người bảo vệ môi trường.
Chọn A
The word “attitude” in the first paragraph is CLOSEST in meaning to _____________.
-
A.
opinion
-
B.
behavior
-
C.
feeling
-
D.
decision
Đáp án: A
The word “attitude” in the first paragraph is CLOSEST in meaning to _____________.
(Từ attitude ở đoạn 2 có nghĩa gần nhất với ____________.)
A. opinion (n): quan điểm, thái độ
B. behavior (n): hành vi
C. feeling (n): cảm giác
D. decision (n): quyết định
Thông tin: Most people had no idea how dirty our air and water were. This attitude bothered Gaylord Nelson, who was a senator in the US government, and he had an idea.
(Rất ít người nói đến hay thậm chí nghĩ về môi trường. Hầu hết mọi người không hề biết không khí và nước của chúng ta bẩn đến mức nào. Thái độ này đã quấy rầy Gaylord Nelson, một thượng nghị sĩ trong chính phủ Mỹ, và ông đã có một ý tưởng.)
=> attitude = opinion
Chọn A
According to the passage, Earth Day began because _____________.
-
A.
one man wanted people to know about the planet’s problems
-
B.
people had started to worry about damage to the environment
-
C.
different governments decided it was a good idea
-
D.
people were working hard to make the air and water cleaner
Đáp án: A
According to the passage, Earth Day began because _____________.
(Theo bài viết, Ngày Trái Đất xuất hiện vì _____________.)
A. one man wanted people to know about the planet’s problems
(một người đàn ông muốn mọi người đàn ông biết về những vấn đề trên hành tinh)
B. people had started to be worry about damage to the environment
(mọi người đã bắt đầu lo lắng về những tổn thất gây ra cho môi trường)
C. different governments decided it was a good idea
(chính phủ các nước cho rằng đó là ý tưởng hay)
D. people were working hard to make the air and water cleaner
(mọi người đang làm việc chăm chỉ để khiến bầu không khí và nguồn nước sạch hơn)
Thông tin: Most people had no idea how dirty our air and water were. This attitude bothered Gaylord Nelson, who was a senator in the US government, and he had an idea. If people around the world knew that the planet was in danger, they might work harder to save it, so he just needed to get their attention.
Chọn A
What can be inferred from the passage?
The most important thing about Earth Day events is that _______________.
-
A.
they should last all day
-
B.
they should attract young people
-
C.
there should be some music
-
D.
people should become involved in them
Đáp án: D
What can be inferred from the passage?
(Có thể suy ra được điều gì từ bài viết?)
The most important thing about Earth Day events is that ____________.
(Điều quan trọng nhất về sự kiện Ngày Trái Đất đó là ____________.)
A. they should last all day
(chúng nên được kéo dài cả ngày)
B. they should attract young people
(nó nên thu hút những người trẻ)
C. there should be some music
(nó nên bao gồm cả âm nhạc)
D. people should become involved in them
(mọi người nên tham gia vào những hoạt động này)
Thông tin:
- If people around the world knew that the planet was in danger, they might work harder to save it, so he just needed to get their attention.
(Nếu mọi người trên thế giới biết rằng hành tinh đang gặp nguy hiểm, họ có thể sẽ nỗ lực hơn để cứu lấy nó, vì vậy ông chỉ cần thu hút sự chú ý của họ.)
- Then we talked to all the drivers in cars which just had one person in them, to explain how wasteful that is and how much pollution it causes.
(Sau đó, chúng tôi nói chuyện với tất cả những tài xế đang lái xe chỉ có một người ngồi trong, để giải thích về sự lãng phí của việc đó và mức độ ô nhiễm mà nó gây ra.)
- You can do anything as long as it makes people of all ages come together for a few hours and talk about the environment.
(Bạn có thể làm bất cứ điều gì miễn là nó khiến mọi người ở mọi độ tuổi tụ họp lại trong vài giờ và nói về môi trường.)
Chọn D
On Earth Day every year, people in the writer’s city did all the following EXCEPT ____________.
-
A.
collecting plastic bags
-
B.
riding their bikes
-
C.
talking to car drivers
-
D.
celebrating a music event
Đáp án: A
On Earth Day every year, people in the writer’s city did all the following EXCEP ____________.
(Vào ngày Trái Đất năm nay, người dân ở thành phố của tác giả đã làm những hoạt động sau đây TRỪ__________.)
A. collecting plastic bags
(nhặt các túi nhựa)
=> Không có thông tin
B. riding their bikes
(đi xe đạp)
Thông tin: In my town, last Saturday afternoon lots of people rode their bikes from the park
(Tại thành phố của tôi, chiều thứ Bảy tuần trước, rất nhiều người đã đi xe đạp từ công viên)
C. talking to car drivers
(nói chuyện với những tài xế xe ô tô)
Thông tin: Then we talked to all the drivers in cars which just had one person in them, to explain how wasteful that is and how much pollution it causes.
(Sau đó, chúng tôi nói chuyện với tất cả những tài xế đang lái xe chỉ có một người ngồi trong, để giải thích về sự lãng phí của việc đó và mức độ ô nhiễm mà nó gây ra.)
D. celebrating a music event
(tổ chức một sự kiện âm nhạc)
Thông tin: Last year we had a big music event for young people.
(Năm ngoái, chúng tôi tổ chức một sự kiện âm nhạc lớn cho giới trẻ.)
Chọn A
The word “wasteful” in paragraph 2 is OPPOSITE in meaning to ____________.
-
A.
helpful
-
B.
careless
-
C.
efficient
-
D.
selfish
Đáp án: C
The word “wasteful” in paragraph 2 is OPPOSITE in meaning to ____________.
(Từ wasteful trong đoạn 2 trái nghĩa với ____________.)
A. helpful (adj): hữu ích
B. careless (adj): bất cẩn
C. efficient (adj): hiệu quả, tiết kiệm
D. selfish (adj): ích kỉ
Thông tin: Then we talked to all the drivers in cars which just had one person in them, to explain how wasteful that is and how much pollution it causes.
(Sau đó, chúng tôi nói chuyện với tất cả những tài xế đang lái xe chỉ có một người ngồi trong, để giải thích về sự lãng phí của việc đó và mức độ ô nhiễm mà nó gây ra.)
=> wasteful >< efficient
Chọn C
Rearrange the given words to make complete sentences.
33. Lily’s mother / less time / computer games. / spend / told / her / playing / to
=>
.
Đáp án:
=>
.
33.
Kiến thức: V-ing/ to V
Giải thích:
tell + O + to V: yêu cầu ai đó làm gì
spend time (on) + V-ing: dành thời gian làm gì
Đáp án: Lily’s mother told her to spend less time playing computer games.
Tạm dịch: Mẹ của Lily bảo cô ấy giành ít thời gian chơi trò chơi điện tử hơn.
34. Nowadays, / respect / their / often / children’s / parents / opinions.
=>
.
Đáp án:
=>
.
34.
Kiến thức: Thì hiện tại đơn – câu đơn
Giải thích:
Cấu trúc câu đơn: Trạng từ thời gian, S + trạng từ tần suất + V + O.
Đáp án: Nowadays, parents often respect their children’s opinions.
Tạm dịch: Ngày nay, cha mẹ thường tôn trọng ý kiến của con trẻ.
Make questions for the underlined words.
35. Most Vietnamese people wore traditional clothes long time ago.
=>
?
Đáp án:
=>
?
Kiến thức: Câu hỏi Wh
Cấu trúc: Wh-word + trợ động từ + S + động từ chính?
35.
Most Vietnamese people wore traditional clothes long time ago.
(Hầu hết người Việt Nam mặc trang phục truyền thống cách đây một thời gian dài.)
what: cái gì
Cấu trúc câu hỏi thì quá khứ đơn với động từ thường: What + did + S + V (nguyên thể)?
Đáp án: What did most Vietnamese people wear long time ago?
Tạm dịch: Thời gian dài trước đây người Việt Nam mặc gì?
36. My mother posted five blogs on her website yesterday.
=>
?
Đáp án:
=>
?
36.
My mother posted five blogs on her website yesterday.
(Mẹ tôi đăng 5 video nhật lý lên trang mạng vào hôm qua.)
How many + danh từ số nhiều: bao nhiêu
Cấu trúc câu hỏi thì quá khứ đơn với động từ thường: How many + danh từ số nhiều + did + S + V (nguyên thể)?
Đáp án: How many blogs did your mother post on her website yesterday?
Tạm dịch: Hôm qua mẹ bạn đăng lên trang web của bà bao nhiêu bài blog thế?
37. I was chatting online with friends when my parents came home.
=>
?
Đáp án:
=>
?
37.
I was chatting online with friends when my parents came home.
(Tôi đang tán gẫu qua mạng với các bạn thì bố mẹ tôi về đến nhà.)
who: ai
Cấu trúc câu hỏi thì quá khứ tiếp diễn: Who + were you + V-ing…?
Đáp án: Who were you chatting online with when your parents came home?
Tạm dịch: Bạn đang nhắn tin với ai khi bố mẹ bạn về nhà?
The Ao dai, (27) _____________ of Vietnamese, has a long history. In the early 17thcentury. Vietnamese clothing designers (28) _____________ changes to the design of the traditional Chinese costume, creating the early forms of the present ao dai. This creativity showed Vietnam’s strong sense of independence. The ao dai, with different designs and materials, was worn by both men and women. Throughout the 21st- century, there have been (29)
Find the word which has a different sound in the part underlined. Choose the word which has a different stress pattern from the others. Choose the best answer A, B, C or D to complete the sentences. Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following sentences.
Find the word which has a different sound in the part underlined. Choose the word which has a different stress pattern from the others. Choose the best answer A, B, C or D to complete the sentences. Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following sentences.
Find the word which has a different sound in the part underlined. Choose the word which has a different stress pattern from the others. Choose the best answer A, B, C or D to complete the sentences. Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following sentences.
Find the word which has a different sound in the part underlined. Choose the word which has a different stress pattern from the others. Choose the best answer A, B, C or D to complete the sentences. Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following sentences.
Find the word which has a different sound in the part underlined. Choose the word which has a different stress pattern from the others. Choose the best answer A, B, C or D to complete the sentences. Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following sentences.
