Đề bài

Read the passage, and choose the correct answer A, B, C or D for each question.

Recently, we made a trip to visit Dong Ho village with a desire to meet the old artisan - Nguyen Huu Sam. Just when we arrived at the dyke in the village and talked with the villagers about the artisan, they immediately told us about him.

The old house owned by the artisan is situated in a long alley of the village. On the walls: the house there are many folk paintings in different genres, from daily life paintings to landscape paintings shown in a set of “four seasons”.

Mr. Sam told us about his past. When he was three years old, he was instructed in the craft of making Dong Ho paintings by his rather. At five, he could help his father apply the Dong Ho raintings, and learn how to print the paper with proper colours.

At seven, he was able to draw with a pen and make the most difficult samples. Years went by and the soul of Dong Ho folk raintings has kept seashell powder paint to the poonah-paper.

In the 1940s, this craft flourished. At that time, he was assigned by his parents to take the paintings to the market for sale. Mr. Sam said that 17 families in the village have been engaged in making Dong Ho paintings.

Artisan Sam has always been devoted to the making of Dong Ho paintings and has waited for opportunities to restore this traditional craft. In 1967, when the local authorities assigned him to restore the traditional genre of Dong Ho folk paintings, he gathered 50 villagers with professional skills and collected hundreds of woodblocks to establish the Dong Ho Painting Cooperative. Thanks to his efforts, such famous paintings as "Rat’s wedding”, “Rooster”, “Scene of jealousy” and “Writing verses about precious flowers” have been revived. Dong Ho paintings have been available in many parts of the world such as Japan, France, Germany, Singapore and the United States.

Câu 1

The themes of Dong Ho paintings are about _______.

    A.

    landscapes

    B.

    weddings

    C.

    various aspects of life

    D.

    animals and flowers

Đáp án: C

Phương pháp giải

Tạm dịch bài đọc:

Gần đây, chúng tôi đã có một chuyến đi đến thăm làng Đông Hồ với mong muốn được gặp gỡ nghệ nhân già – Nguyễn Hữu Sam. Ngay khi chúng tôi đến con đê trong làng và trò chuyện với những người dân về nghệ nhân, họ lập tức kể cho chúng tôi nghe về ông.

Ngôi nhà cổ của nghệ nhân nằm trong một con ngõ dài của làng. Trên những bức tường trong nhà treo rất nhiều tranh dân gian thuộc nhiều thể loại khác nhau, từ tranh về đời sống hằng ngày đến tranh phong cảnh thể hiện trong bộ “Tứ quý”.

Ông Sam kể cho chúng tôi nghe về quá khứ của mình. Khi ba tuổi, ông đã được cha dạy nghề làm tranh Đông Hồ. Năm năm tuổi, ông có thể giúp cha in tranh Đông Hồ và học cách in giấy với những màu sắc phù hợp. Bảy tuổi, ông đã có thể vẽ bằng bút và làm được những mẫu tranh khó nhất. Năm tháng trôi qua, hồn cốt của tranh dân gian Đông Hồ vẫn được lưu giữ bằng việc dùng màu từ vỏ sò để in lên giấy điệp.

Vào những năm 1940, nghề này rất thịnh vượng. Lúc đó, ông được cha mẹ giao nhiệm vụ đem tranh ra chợ bán. Ông Sam cho biết, đã từng có 17 gia đình trong làng tham gia làm tranh Đông Hồ.

Nghệ nhân Sam luôn tận tâm với nghề làm tranh Đông Hồ và chờ đợi cơ hội để khôi phục lại nghề truyền thống này. Năm 1967, khi chính quyền địa phương giao cho ông nhiệm vụ khôi phục dòng tranh dân gian Đông Hồ, ông đã tập hợp 50 người dân trong làng có tay nghề và sưu tầm hàng trăm bản khắc gỗ để thành lập Hợp tác xã Tranh Đông Hồ. Nhờ nỗ lực của ông, những bức tranh nổi tiếng như “Đám cưới chuột”, “Gà trống”, “Cảnh ghen”, và “Vinh hoa phú quý” đã được hồi sinh. Tranh Đông Hồ đã có mặt ở nhiều nơi trên thế giới như Nhật Bản, Pháp, Đức, Singapore và Hoa Kỳ.

Phương pháp chung:

- Đọc các câu hỏi và phương án, xác định từ khoá và đối tượng được hỏi.

- Đọc lướt nhanh bài đọc, dừng lại ở những vị trí có chứa từ khoá hoặc nhữn thông tin liên quan.

- Đọc kĩ, lọc thông tin, đối chiếu để chọn ra đáp án đúng nhất.

Lời giải của GV Loigiaihay.com

The themes of Dong Ho paintings are about ________.

(Các chủ đề của tranh Đông Hồ là về ________.)

A. landscapes

(Phong cảnh)

B. weddings

(Đám cưới)

C. various aspects of life

(Nhiều khía cạnh khác nhau của cuộc sống)

D. animals and flowers

(Động vật và hoa)

Thông tin: On the walls of the house there are many folk paintings in different genres, from daily life paintings to landscape paintings shown in a set of “four seasons”.

(Trên những bức tường trong nhà treo rất nhiều tranh dân gian thuộc nhiều thể loại khác nhau, từ tranh về đời sống hằng ngày đến tranh phong cảnh thể hiện trong bộ “Tứ quý”.)

Chọn C

Xem thêm các câu hỏi cùng đoạn
Câu 2

In order to make Dong Ho paintings, we need seashell powder paint, the poonah-paper and _______.

    A.

    proper colours

    B.

    water

    C.

    markets

    D.

    woodblocks

Đáp án: A

Lời giải của GV Loigiaihay.com

In order to make Dong Ho paintings, we need seashell powder paint, the poonah-paper and ________.

(Để làm tranh Đông Hồ, chúng ta cần màu từ vỏ sò, giấy điệp và ________.)

A. proper colours

(Màu sắc thích hợp)

B. water

(Nước)

C. markets

(Chợ)

D. woodblocks

(Bản khắc gỗ)

Thông tin: At five, he could help his father apply the Dong Ho paintings, and learn how to print the paper with proper colours. At seven, he was able to draw with a pen and make the most difficult samples. Years went by and the soul of Dong Ho folk paintings has kept seashell powder paint to the poonah-paper.

(Ông Sam kể cho chúng tôi nghe về quá khứ của mình. Khi ba tuổi, ông đã được cha dạy nghề làm tranh Đông Hồ. Năm năm tuổi, ông có thể giúp cha in tranh Đông Hồ và học cách in giấy với những màu sắc phù hợp. Bảy tuổi, ông đã có thể vẽ bằng bút và làm được những mẫu tranh khó nhất. Năm tháng trôi qua, hồn cốt của tranh dân gian Đông Hồ vẫn được lưu giữ bằng việc dùng màu từ vỏ sò để in lên giấy điệp.)

Chọn A


Câu 3

From paragraph 3, we can infer that when Mr. Sam was very young, he mostly helped his parents by _______.

    A.

    applying the woodblocks with proper paints and pressing them on sheets of paper

    B.

    applying seashell powder to make various paints for painting making

    C.

    drawing with a pen and using proper paints to make many copies of paintings

    D.

    collecting and taking the paintings to the market for sale

Đáp án: A

Lời giải của GV Loigiaihay.com

From paragraph 3, we can infer that when Mr. Sam was very young, he mostly helped his parents by _________.

(Từ đoạn 3, ta có thể suy ra rằng khi còn rất nhỏ, ông Sam chủ yếu giúp cha mẹ bằng cách ________.)

A. applying the woodblocks with proper paints and pressing them on sheets of paper

(Bôi màu thích hợp lên bản khắc gỗ và in lên những tờ giấy)

B. applying seashell powder to make various paints for painting making

(Pha bột vỏ sò để tạo ra nhiều loại màu cho việc làm tranh)

C. drawing with a pen and using proper paints to make many copies of paintings

(Vẽ bằng bút và dùng màu thích hợp để tạo nhiều bản sao của tranh)

D. collecting and taking the paintings to the market for sale

(Thu gom và mang tranh ra chợ để bán)

Thông tin: At five, he could help his father apply the Dong Ho paintings, and learn how to print the paper with proper colours.

Chọn A


Câu 4

All of the following can be inferred about the artisan - Mr. Sam - EXCEPT that _______.

    A.

    he is popular in the village

    B.

    he could paint when he was three

    C.

    he keeps a collection of Dong Ho paintings in his house

    D.

    the local authorities tried to revive the traditional craft

Đáp án: B

Lời giải của GV Loigiaihay.com

All of the following can be inferred about the artisan - Mr. Sam – EXCEPT that ________.

(Tất cả những điều sau đây có thể suy ra về nghệ nhân – ông Sam -    NGOẠI TRỪ _______.)

A. he is popular in the village

(Ông nổi tiếng trong làng)

Thông tin: Just when we arrived at the dyke in the village and talked with the villagers about the artisan, they immediately told us about him.

(Ngay khi chúng tôi đến con đê trong làng và trò chuyện với những người dân về nghệ nhân, họ lập tức kể cho chúng tôi nghe về ông.)

=> Đúng

B. he could paint when he was three

(Ông có thể vẽ khi mới ba tuổi)

=> Bài đọc không đề cập, chỉ nói “Khi ba tuổi, ông đã được cha dạy nghề làm tranh Đông Hồ.” chứ không khẳng định ông đã biết vẽ từ năm 3 tuổi

C. he keeps a collection of Dong Ho paintings in his house

(Ông giữ một bộ sưu tập tranh Đông Hồ trong nhà)

Thông tin: On the walls: the house there are many folk paintings in different genres, from daily life paintings to landscape paintings shown in a set of “four seasons”.

(Trên những bức tường trong nhà treo rất nhiều tranh dân gian thuộc nhiều thể loại khác nhau, từ tranh về đời sống hằng ngày đến tranh phong cảnh thể hiện trong bộ “Tứ quý”.)

=> Đúng

D. the local authorities tried to revive the traditional craft

(Chính quyền địa phương đã cố gắng khôi phục nghề truyền thống)

Thông tin: In 1967, when the local authorities assigned him to restore the traditional genre of Dong Ho folk paintings...

(Năm 1967, khi chính quyền địa phương giao cho ông nhiệm vụ khôi phục dòng tranh dân gian Đông Hồ...)

=> Đúng

Chọn B


Câu 5

In the writer’s opinions, the future of Dong Ho paintings is ________.

    A.

    international

    B.

    concerning

    C.

    optimistic

    D.

    negative

Đáp án: A

Lời giải của GV Loigiaihay.com

In the writer’s opinions, the future of Dong Ho paintings is ________.

(Theo ý kiến của tác giả, tương lai của tranh Đông Hồ là ________.)

A. international

(Mang tầm quốc tế)

B. concerning

(Đáng lo ngại)

C. optimistic

(Đầy lạc quan)

D. negative

(Tiêu cực)

Thông tin: Dong Ho paintings have been available in many parts of the world such as Japan, France, Germany, Singapore and the United States.

(Tranh Đông Hồ đã có mặt ở nhiều nơi trên thế giới như Nhật Bản, Pháp, Đức, Singapore và Hoa Kỳ.)

Chọn A


Các bài tập cùng chuyên đề

Bài 1 :

2. Write a word or phrase in the box under the correct picture.

(Viết một từ hoặc cụm từ vào ô bên dưới bức tranh đúng.)

tourist attraction            speciality food                 handicraft               pottery                artisan

Xem lời giải >>
Bài 2 :

3. Fill in each blank with a word or phrase from the box.

(Điền vào mỗi chỗ trống một từ hoặc cụm từ trong khung.)

   artisans                 handicrafts                   garbage collector                   electrician                speciality food

1. Skilled local _______ made these beautiful flower vases.

2. The electrical wires in our neighbourhood broke down yesterday, so we had to call a(n) _______.

3. Bun cha, pho, and hu tieu are examples of famous Vietnamese _______.

4. The _______ in our street usually comes at 6 p.m. to take the rubbish away.

5. Tourists to Hoi An usually buy traditional _______ such as lanterns as souvenirs.

Xem lời giải >>
Bài 3 :

2. Circle the correct word or phrase to complete each sentence.

(Khoanh tròn từ hoặc cụm từ đúng để hoàn thành mỗi câu.)

1. The villagers (preserve / shorten) their traditional weaving techniques.

2. Com Lang Vong has a special (fragrance / function), so it is very popular.

3. Our (firefighters / police officers) help keep law and order in our community.

4. Spring rolls are the (speciality food / fast food) I like best.

5. My home town is famous for (handicrafts / objects), such as paper fans and lanterns.

Xem lời giải >>
Bài 4 :

1. Solve the crossword puzzle.

(Giải ô chữ.)

Across:

1. pots, dishes, etc. made with clay

2. a product which is made by hand

3. a place where children play

4. the people living in a particular area

5. the place where people see objects from the past

Down:

6. a place where people watch sports

7. the buildings, equipment, and services provided for a particular purpose

8. an area outside the centre of a city

Xem lời giải >>
Bài 5 :

3. Choose A, B, C, or D to complete each sentence.

(Chọn A, B, C hoặc D để hoàn thành mỗi câu.)

1. There is a market in our area where you can buy all kinds of handmade products. It may be the biggest _____ market in our country.

A. thing

B. product

C. handicraft

D. selling

2. The Tower of London is one of the top _____ in the UK.

A. tourist places 

B. tourism places

C. guided tours

D. tourist attractions

3. This restaurant serves _____ of Italy such as lasagna and risotto.

A. speciality dish

B. speciality food

C. special dish

D. special things

4. This beautiful headband _____ us of our holiday in Greece.

A. tells

B. shares

C. reminds

D. makes

5. The condo is so small and there are not enough _____ for families with young children.

A. facilities

B. equipment

C. tools

D. space

6. They didn’t like the noisy city centre, so they moved to live in a(n) _____ of London.

A. outskirt

B. neighbourhood

C. area

D. suburb

Xem lời giải >>
Bài 6 :

Match the steps of making silk threads with its suitable meanings.

Xem lời giải >>
Bài 7 :

Fill in the blank with only ONE word

 

Xem lời giải >>